Za vraždu Kočky mladšího stane před soudem hoteliér Ďuričko

Praha - Před pražský městský soud se dnes postaví hoteliér Bohumír Ďuričko, který se do středu pozornosti médií dostal po loňském incidentu v pražské restauraci Monarch. Ten skončil smrtí podnikatele Václava Kočky mladšího, syna provozovatele Matějské pouti a známého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka Václava Kočky staršího. Právě pětapadesátiletý Ďuričko měl podle policie Kočku mladšího zastřelit. Za to mu hrozí deset až 15 let vězení. Proces je naplánován na celý týden, podle mluvčího soudu Petra Kulawiaka by mohl verdikt padnout v pátek.

Tragická událost se stala loni 9. října kolem 23:00 v pražské restauraci Monarch. Podle policie se Ďuričko a Kočka mladší dostali do sporu a následně i do potyčky. Hoteliér pak údajně vytáhl pistoli a Kočku mladšího zastřelil třemi ranami.

Na Ďuričkově webu se v pátek objevilo obsáhlé vyjádření, které se hoteliér zřejmě chystá přednést před soudem na svou obhajobu. Stojí v něm, že podnikatel s obžalobou nesouhlasí, označil ji za lživou a vykonstruovanou. Že by se dopustil vraždy, se prý neprokázalo, šlo podle něho o sebeobranu. „Obvinění bylo od samého začátku lživé a neodpovídalo skutečnostem, které se staly na místě činu,“ uvedl v textu Ďuričko.

Každý popisuje incident jinak

Pětapadesátiletý podnikatel Ďuričko již dříve médiím řekl, že jej Kočka mladší napadl, protože předtím urazil jeho otce. Ve vyjádření stojí, že jej neviděl přicházet. Když mu údajně Kočka mladší řekl „Ty nebudeš drzý na mého tátu“, otočil se na něho a prý krátce po sobě inkasoval dva silné údery do obličeje, po kterých upadl na svou těhotnou přítelkyni. Údajně nechápal, co se děje, byl poraněný, krvácel a v šoku. „Útok byl nečekaný, nepochopitelný a zákeřný,“ stojí v prohlášení.

Až prý policejní vyšetřovatel mu řekl, že zastřelil Václava Kočku mladšího. Policista zastřeleného podle Ďurička označil zároveň za „pravděpodobného vraha“ podnikatele Františka Mrázka.

Kočka starší však incident podle dřívějšího vyjádření jeho právníka Josefa Lžičaře popsal jinak. Vše se prý odehrálo rychle a nečekaně. Když hovořil u stolu s dalším Paroubkovým známým, podnikatelem Vratislavem Šlajerem, tak prý zaslechl tři rány a pak již jen viděl svého syna, jak leží na zemi, uvedl před časem Lžičař. Pro deník Právo to pak Kočka starší označil za popravu. Že by jeho syn Ďurička napadl, si prý nevšiml. Podobně se již dříve vyjádřil i Šlajer, který prý střelbu neviděl, i když se vše odehrálo v jeho těsné blízkosti.

K případu se nachomýtnul i Paroubek

Osobní tragédie pro rodinu zavražděného znamenala i těžkou situaci pro šéfa ČSSD Paroubka. Rodina oběti i údajný útočník totiž patří či patřili podle tisku k jeho známým. Incident se odehrál po křtu a autogramiádě Paroubkovy knihy, a navíc týden před krajskými a senátními volbami. Šéf ČSSD bezprostředně po události uvedl, že uvažoval o rezignaci na stranickou funkci. Nakonec se ale rozhodl neodcházet, protože případ podle něho se stranou nesouvisí. O Ďuričkovi v médiích prohlásil, že se s ním zná jen zběžně od roku 1999.

Ďuričkovi patří společnost Hotel Axa, která provozuje stejnojmenný pražský hotel. Dříve se angažoval i na fotbalové scéně, když v 90. letech vstoupil do Dukly Praha. V roce 1997 ji přestěhoval do Příbrami a o dva roky později klub prodal kontroverznímu podnikateli Jaroslavu Starkovi.