Policejní šéf označil za nejrizikovější prostor Obamova projevu

Praha - Víkendové policejní manévry, kterými žilo o víkendu hlavní město Praha v souvislosti s neformálním setkáním EU-USA, proběhly podle šéfa pražské policie Martina Červíčka bezchybně. 4000 policistů muselo zvládat bezpečnostní a dopravní situaci okolo prezidenta USA Baracka Obamy, evropských vrcholných politiků, ale také běžnou kriminalitu a přestupky. Nejvíce práce měla policie z pohledu Červíčka na Hradčanském náměstí při Obamově projevu, nejlépe prý pak zvládla situaci u Kongresového centra.

Šéf pražské policie Martin Červíček:

„Z reakcí přímo v terénu jsem měl pocit, že lidé vnímají návštěvu pana prezidenta jako výjimečnou událost pro Prahu a že tam byla určitá míra pochopení, že policie tady musí něco zajišťovat.“

Projev prezidenta USA Baracka Obamy přilákal okolo deseti tisícovek lidí. „Je potřeba říct, že my jsme bezpečnostní opatření nezajišťovali sami. Ve spolupráci s ochrannou službou, pražskou policií a podobně… Lidé, kteří se dostavili na místo projevu pana prezidenta v podstatě akceptovali bezpečnostní opatření i náladu, která tam byla,“ komentoval zvládnutí nejrizikovější bezpečnostní situace šéf pražské policie.

Celá akce proběhla podle Červíčka i přes svoji náročnost bezchybně a koordinovaně. „Já myslím, že bezpečnostní opatření můžete mít připraveny do sebemenších detailů, ale bez pražských policistů a posil, které tu byly k dispozici, nejsme schopni je zvládnout. To znamená jenom slova poděkování,“ adresoval v rozhovoru pro ČT ředitel pražské policie slova chvály a díků svým mužům.

Sám Martin Červíček musel třeba osobně řešit situaci, kdy aktivisté demonstrující proti radaru chtěli projít až ke Kongresovému centru, v čemž jim bránily policejní složky. Ředitel pražských policistů se šel osobně domluvit s demonstranty na dalším postupu. „Asi jsem měl štěstí na partnera na druhé straně… Přestože jsme měli rozdílná stanoviska, akceptoval se postup stanovený ze strany policie a já si nesmírně vážím té vstřícnosti,“ uvedl Červíček.