Vláda dnes projedná pravidla exekucí

Praha - Přestože je současná vláda v demisi, pokračuje ve své běžné agendě. Dnes projedná třeba novely, které mají změnit pravidla exekucí v České republice. Ministerstvo spravedlnosti navrhuje hlavně posílit dohled nad zabavováním majetku a zvýšit odpovědnost samotných exekutorů. První z návrhů má usnadnit práci soudům, druhý pak zajistit fungování Exekutorské komory, kterou v poslední době destabilizovaly spory ve vedení.

„Já doufám, že na dubnové schůzi novela, která omezuje pravomoci komory a posiluje postavení státu při dohledu nad exekutorstvím, bude ještě v dubnu schválena Poslaneckou sněmovnou,“ řekl ČT ministr Pospíšil.

Druhá novela upravuje postavení věřitelů a dlužníků, kdy dlužníkovi malé částky nebude moci podle Pospíšila exekutor prodat celý dům a bude nutné, aby postupoval přiměřeně, třeba strháváním peněz z účtu.

Ministr školství Ondřej Liška bude dnes informovat vládu o výstavbě kampusu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Projekt za necelé dvě miliardy mají financovat evropské fondy, ministerstvo školství i region.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil
Zdroj: ČT24