Hoteliér Ďuričko si vyslechl obžalobu, poté sám vypovídal

Praha - Pražský hoteliér Bohumír Ďuričko si dnes před pražským městským soudem vyslechl obžalobu z vraždy Václava Kočky mladšího. Podle spisu jej zastřelil loni v říjnu po křtu knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Podnikateli, jenž po vyslechnutí obžaloby poprvé veřejně vypovídal před trestním senátem, hrozí v případě uznání viny 10 až 15 let vězení. Proces provázejí přísná bezpečnostní opatření.

Ďurička, který má na sobě neprůstřelnou vestu, přivedla do jednací síně početná eskorta vězeňské služby. K městskému soudu ho policejní kolona dovezla přímo z vazební věznice na Pankráci, ve které je zavřený už půl roku. Maskovaní muži se samopaly v rukou, v neprůstřelných vestách a přílbách se rozestoupili po celé jednací síni, několik z nich zůstalo hlídat i před vstupem do místnosti.

Lidé, kteří dnes zamířili na hlavní líčení, prošli dvojnásobnou kontrolou - u vstupu do budovy soudu i před dveřmi do jednací síně. „Jsem rád, že jsou tady tak striktní bezpečnostní opatření, která nás vlastně chrání, pan Ďuričko nemá šanci se k nám přiblížit, za to bych chtěl justici poděkovat,“ uvedl bratr zavražděného Jan Kočka. Hoteliér již dříve uvedl, že se ve vazební věznici dozvěděl o tom, že je prý na jeho hlavu vypsaná odměna ve výši 10 milionů korun. Do jednací síně však Ďuričko vstoupil s úsměvem a bez známky strachu.

Tragická událost se podle obžaloby stala loni 9. října po 23:00 v pražské restauraci Monarch. Podle spisu se Ďuričko a Kočka mladší dostali do sporu a následně i do potyčky. Hoteliér pak podle obžaloby vytáhl pistoli a Kočku mladšího zastřelil třemi ranami.

Ďuričko si prý střelbu nepamatuje

Soudní senát vyslechl jako prvního v přelíčení právě Ďurička. Ten poprvé veřejně popsal svoji verzi celé události. Podle jeho slov dostal před střelbou dvě rány do obličeje. Poté prý naslepo vystřelil. Ďuričko několikrát soudu zopakoval, že nestřílel s úmyslem někoho zabít a že okamžiky samotné střelby si příliš nepamatuje. Jako jeden z důkazních materiálů se u soudu pouštěla videonahrávka s policejní rekonstrukcí činu. Na ní hoteliér celkem přesně popisuje situaci v místnosti i okamžiky střelby. Svou přesnost však dnes vysvětloval tím, že v době rekonstrukce byl pod silnými medikamenty a ne vše, co řekl, úplně přesně odpovídá skutečnosti. „Byla tam silná medikamentní léčba i nějaké psychologické šetření, takže myslím, že na obsahu té rekonstrukce se to podepsalo,“ namítal advokát Ďuričky Vojtěch Veverka.

Hlavní líčení začalo za velkého zájmu veřejnosti a novinářů. Bratr zastřeleného muže Jan Kočka usedl po boku právního zástupce rodiny Josefa Lžičaře a žalobkyně. Soud bude tento týden vyslýchat jako svědky třeba Václava Kočku staršího nebo obsluhu baru Monarch. Pokud se dostaví všichni, mohl by rozsudek padnout už v pátek.

Příslušník ozbrojených složek Policie ČR u soudu s Bohumírem Ďuričkem
Zdroj: ČT24
Vydáno pod