Kulínský nastoupil do vězení

Praha - Bývalý sbormistr světoznámého pěveckého sboru Bambini di Praga Bohumil Kulínský dnes po 14:00 na pražské Pankráci nastoupil k výkonu trestu odnětí svobody v délce 5,5 roků. Vrchní soud v Praze poslal Kulínského do vězení v lednu letošního roku za pohlavní zneužívání nezletilých členek dětského sboru. Změnil tak původní rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové, který sbormistrovi uložil pouze tříletou podmínku.

Kulínskému přitom hrozilo až 10 let vězení. Mírný verdikt východočeského soudu prý ovlivnil kulturní přínos pro Česko v mezinárodním měřítku a uplynutí dlouhé doby od činu. Odvolací soud však trest zpřísnil a poslal Kulínského do věznice s dozorem. Sbormistr navíc nesmí deset let pracovat s mládeží. „Není možné souhlasit s tím, že zásluhy ve společenském přínosu pro českou společnost snižují nebezpečnost činu pro společnost. Od osobnosti tak, jak ji vyličuje krajský soud, je nutné v tomto směru naopak vyžadovat vysoké mravní jednání,“ komentoval soudce Karel Vrzáň. Kulínskému se však z celkového trestu odečte 219 dní, které strávil ve vazbě. Pokud by za 2 roky žádal o podmíněné propuštění, mohl by se ocitnout na svobodě.

První noci stráví Kulínský na příjmovém oddělení. Bývalý sbormistr se nejprve podrobí zhruba týdenní zdravotní prohlídce. Podle vlastních slov je mírně nervózní, neboť neví, co ho během pobytu za mřížemi čeká. „Je to nepříjemný pocit, ale doufám, že si tak nějak brzo zvyknu,“ vyjádřil Kulínský při nástupu do vězení. Uvažuje však kromě četby a umění také o založení sboru přímo ve vězení.

„Nemůžeme vyloučit, že bude mít samostatnou celu ani, že ji bude s někým sdílet. Pan Kulínský bude mít režim jako všichni ostatní odsouzení,“ uvedla mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová. Navíc není jisté, zda si Kulínský svůj trest odpyká v Praze, ve hře je také věznice v Hradci Králové. Na Pankráci totiž panují obavy, zda se pro Kulínského najde práce, jak uvedla reportérka ČT Pavla Sedliská.

Bývalý sbormistr svou vinu od počátku popírá, soud ale uvěřil výpovědím sboristek, které svědčily proti němu. Obžaloba tvrdí, že Kulínský v letech 1984 až 2004 pohlavně zneužíval členky sboru a ohrožoval výchovu mládeže. Oficiálně byl odsouzen za osahávání 19 osob. S šesti dívkami údajně souložil, osmi z jeho obětí v době zneužití ještě nebylo 15 let. Další děvčata údajně osahával na soustředěních nebo na zahraničních zájezdech sboru. Kulínský podle znalců netrpí žádnou duševní poruchou ani sexuální deviací - preferuje sice velmi mladé dospívající ženy, ale nejde u něj o pedofilii. Znalci ho popsali jako dominantní osobnost s narcistickými sklony.

„Trest určitě lépe vystihuje stupeň společenské nebezpečnosti a odpovídá spíše tomu, co jsme navrhovali v písemném odvolání,“ uvedla státní zástupkyně Renata Brabencová. Podle dřívějšího vyjádření obhájce Tomáše Sokola byl sbormistr dostatečně potrestán už tím, že byl souzen, protože případ intenzivně reflektovala média. Trest pět a půl let ve vězení považoval za velmi tvrdý.

Bambini di Praga
Zdroj: ČT24