ČR chce označit televizní pořady v celé EU jednotnými piktogramy

Praha - V rámci českého předsednictví Evropské unii začala v Praze dvoudenní konference „Evropa přátelská dětem“. Hlavními tématy je násilí na dětech a ochrana dětí především před obsahem médií. Česká republika přišla s myšlenkou, aby televizní pořady byly v celé Evropské unii označeny jednotnými piktogramy. Ty by v sobě nesly informaci o tom, co pořady obsahují a zda jsou vhodné pro děti. Jedním ze závěrů konference by měl být podle dětské psychiatričky a bývalé ministryně pro menšiny a lidská práva Džamily Stehlíkové návrh na zřízení funkce dětského ombudsmana v zemích EU. Většina evropských zemí už takového komisaře nebo ombudsmana má.


České dítě ve věku od 4 do 14 let se dívá na televizi průměrně 104 minut denně. Někdy rodiče ani nedokážou kontrolovat, co všechno shlédne, než se vrátí z práce. Značnou část vysílacího schématu přitom tvoří zábava i násilí. Podobné symboly měřítka vhodnosti vysílaného materiálu směrem k dětskému příjemci už používají v různých verzích skandidávské země, Anglie i Slovensko.

Matyáš, 7 let:

„Koukám na Kobru 11, protože tam jsou bouračky a vraždy“

„Samozřejmě, že by to mělo být i na obrazovce, ale mělo by to být uváděno již u nabídky televizních programů tak, aby až si to budou prohlížet rodiče, mohli dítěti sami říci, podívej, vidíš tu značku, tohle je program, který pro tebe není vhodný,“ dodala předsedkyně Výboru pro práva dítěte Eva Vaníčková.

Nebezpečí hrozí dětem třeba na internetu. Delegáti dnes proto věnovali
zvláštní pozornost kyberšikaně. Oběť je při ní například fotografována nebo nahrávána, aniž by o tom věděla. Zesměšňující záběry si pak útočníci posílají na mobil nebo je umísťují na internet. Pozornost je věnována i zvýšení ochrany dětí při kontaktu s novými technologiemi. V souladu s přijatou Mezinárodní online chartou v roce 2008 chce konference upozornit, že mediální výchova dětí musí být doplněna zásadní mediální výchovou a informovaností rodičů a dospělé populace. Symboly už používají v různých verzích skandidávské země, Anglie i Slovensko. „Informace by měla být dostupná všude, měla by se objevit hned na začátku pořadu na obrazovce, měla by také být v programu vytištěná,“ uvedl mediální expert z Fakulty sociálních věd UK Jan Jirák.

Jirka, 12 let:

„…na hvězdnou bránu protože se mi líbí, jak tam prochází tou hvězdnou bránou, jak tam střílejí, výbuchy“

Konferenci spolumoderují studenti pražských gymnázií, účastní se jí Dětská tisková agentura a děti se představí i na doprovodném kulturním programu. Kdy se objeví a jak budou vypadat symboly v Česku zatím není známo. Slovensko má usměvavé nebo mračící se smajlíky či číslice s věkem dítěte. Jiný systém zase mají v Nizozemí. Drogy zastupuje injekční stříkačka, děsivé scény obrázek pavouka a násilí pěst na tvář.

  • Symbol násilí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/784/78384.jpg
  • Symbol drogové tématiky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/784/78386.jpg