Obce doplácí na třídění odpadu

Praha - Obce i města v Česku začínají doplácet na to, že lidé třídí odpad. Zatímco ještě loni na vyhozených PET láhvích, papíru nebo sklu vydělávaly, letos je situace opačná. Radnice musí platit za to, aby si někdo separovaný odpad vůbec vzal. Na vině je hlavně ekonomická krize spojená s poklesem cen surovin. Zpracování třeba PET lahví je najednou dražší než nákup ropy.

„Odbyt, který nám zajišťovala svozová firma, skončil,“ uvedl starosta Křemže Josef Troup. Jeho slova potvrzuje i Josef Uváčik ze sdružení Zvony 2008: „V současné době de facto kolabuje odběr vytříděných surovin.“

Tříděný odpad nesmí na skládky

Nyní nezbývá obecním úřadům, radnicím a magistrátům nic než platit firmám za to, že si surovinu vůbec vezmou. „My už doplácíme na to, že občané třídí odpad,“ prohlásil starosta Přídolí Jiří Špepánek. Už teď počítají obce a města s propadem příjmů a omezováním některých programů. V Česku navíc není možné ukládat vytříděný odpad na skládky ani jej spalovat. Toho se bojí ekologické organizace, což dokládá i Uváčik: „Hrozí, že v České republice znovu začnou vznikat černé skládky, že se odpad zase začne skladovat tam, kde nemá co dělat.“

S myšlenkou omezit podporu třídění dosud nikdo ze starostů nepřišel. Jiný přístup nabídli například českokrumlovští, kteří zatím jednotně vyčlenili z pokladen mimořádný stokorunový příspěvek na jednoho obyvatele.

Podle oslovených starostů jsou obce ještě letos schopné třídění odpadu dotovat. Poté však bude záležet jak na stavu obecních pokladen, tak také například na vývoji cen ropy.