Kvůli záplavám bylo na Vodňansku evakuováno 16 lidí

Strakonice/Vodňany - Celkem 16 lidí museli hasiči evakuovat v noci na dnešek ve třech obcích v oblasti Strakonic a Vodňan. Důvodem byly lokální záplavy způsobené nočními bouřemi, které byly v jiných místech republiky doprovázeny krupobitím. Nepříznivé počasí rozvodnilo Bílský a Měkynecký potok, jejichž zvýšená řečiště ohrozila obyvatele Bílska, Buryně a Svitěnic, jak dnes uvedla mluvčí jihočeských hasičů Nicole Hovorková. Voda zaplavila zhruba 30 domů, škody se podle místních starostů mohou vyšplhat ke statisícům korun.

Bouře začala kolem 20:00 a hasiči na místě zasahovali přes noc. „Na místo jeli odstraňovat následky ještě teď ráno,“ podotkla Hovorková. Doplnila, že jinde v kraji se průtrže mračen neobjevily. V některých budyňských domech dosáhla voda hladiny 1 metru, obytné místnosti jsou nyní vyplněny čtvrtmetrovým nánosem bahna. Do postižených obcí už proto přijela těžká technika, která pomáhá bahno odstraňovat. Problémy jsou ale i s dodávkou pitné vody. Podle starostů bude odstraňování následků včerejších povodní trvat celý měsíc, jak informoval jihočeský zpravodaj ČT Aleš Hazuka.

Povodňová vlna zasáhla i stavení Rapantových, kteří museli dolní patro během několika minut opustit, vyběhli pouze do patra a ukryli psa a televizi. Pak přes přízemí prošla asi metrová povodňová vlna.

Kraj chce obcím pomoci především finančně. „V těchto chvílích je nejdůležitější pomoci obyvatelům zatopených domů s odčerpáním vody, úklidem bahna a vysušením zdí, aby se život v obcích mohl vrátit do normálu. Úklid v postižené oblasti už probíhá, hasiči jsou připraveni majitelům vytopených objektů zapůjčit vysoušeče,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola. Dodal, že kraj zasáhne, až obce vyčíslí náklady za úklid.

František Vavruška z českobudějovického hydrometeorologického ústavu informoval o desítkách milimetrů srážek v okolí Bavorova. „Podle radaru se to dá pouze odhadnout, síť stanic není tak hustá,“ vysvětlil Vavruška. Ojedinělé bouře se dají očekávat i v následujících dnech.