Policie obvinila dva extremistické demonstranty

Přerov - Policie obvinila dva účastníky sobotního pochodu pravicových extremistů v Přerově. Jednadvacetiletý muž ze Svitavska údajně hodil zápalnou láhev na vozidlo městské policie, devatenáctiletý mladík z Veselí nad Moravou na Hodonínsku prý rozbil skleněnou výplň dveří na vlakovém nádraží. Jsou stíháni na svobodě, v případě uznání viny jim hrozí až dvouleté vězení či peněžitý trest. Potvrdila to dnes mluvčí přerovské policie Michaela Sedláčková.

Policie muže z Hradce nad Svitavou, který hodil zápalnou láhev, podezírá z výtržnictví a poškozování cizí věci. „Vzniklý požár způsobil natavení plastových krytů předního nárazníku. Strážníci, kteří byli na místě, jej ihned uhasili. Škoda je vyčíslena na 20 000 korun,“ uvedla mluvčí. Mladík z Hodonínska údajně ustupoval před kordonem policistů k nádraží a po vstupu do haly rukama rozbil výplň dveří. Policie ho podezírá z výtržnictví. Škoda byla vyčíslena na 4000 korun.

Celkem zadržela policie při sobotní demonstraci 31 radikálů. Případná další obvinění padnou jakmile policie dokončí vyšetřování. Podle mluvčí extremistům hrozí stíhání za výtržnictví, poškozování cizí věci a poškozování majetku policie. „Převážná většina z nich se ale dopustila přestupku,“ dodala Sedláčková.

Odborníci nyní musejí prozkoumat výbušniny, které v sobotu našli na čtyřech místech na trase pochodu. Poté se rozhodne, zda padne i obvinění z trestného činu nedovoleného ozbrojování.