Olomoucký kraj zlepší bezpečnost na silnicích

Olomouc - Obcím, správcům silnic a železničářům zřejmě olomoucké hejtmanství přispěje sedm milionů korun na budování bezpečnostních prvků na silnicích a přejezdech v regionu. Vedení kraje chce podpořit více než třicítku akcí typu osvětlení přechodů pro chodce či nákup informačních panelů měřících rychlost. O penězích bude rozhodovat zastupitelstvo kraje.

Krajští radní chtějí peníze vynaložit například na nákup informačních panelů k měření rychlosti, které by měla získat města Přerov a Němčice nad Hanou a obce Dolany, Dolní Studénky či Bedihošť. Vedení hejtmanství dále navrhuje podpořit projekt nasvětlení přechodu pro chodce v Klenovicích na Hané, Lipníku nad Bečvou nebo ve Vikýřovicích.

Železničáři by měli dostat příspěvek 300 000 korun na projektovou dokumentaci zabezpečovacího zařízení přejezdu v Prostějově, na kterém zemřelo v listopadu roku 2006 dítě.

O krajský příspěvek se ucházelo 37 projektů. Celkový požadavek uchazečů o dotaci dosahoval zhruba 10,4 milionu korun, což převyšovalo možnosti kraje. Žádostmi se zabývala komise pro dopravu a krajská rada, která doporučí zastupitelům ke schválení 34 projektů.

V minulých letech kraj poskytoval příspěvky, které mohou dosáhnout až 80 procent dané investice, pouze na zvýšení bezpečnosti železničních přejezdů. Peníze na vybudování bezpečnostních prvků na silnicích uvolnil poprvé v roce 2006.