Úřednice zlínské radnice půjde za podvod na tři roky do vězení

Zlín - Okresní soud ve Zlíně dnes uložil bývalé pracovnici zlínské radnice Drahomíře Kutrové za podvod tři roky vězení ve věznici s dozorem, peněžitý trest 250 tisíc korun a úhradu škody téměř 860 tisíc korun. Kutrová podle soudu úmyslně připravila zlínskou radnici o téměř milion korun. Rozhodnutí není pravomocné, obhájce se proti rozhodnutí odvolal. Státní zástupkyně si nechala lhůtu na rozmyšlenou. Kutrové hrozilo až osm let vězení. Bývalý nadřízený Kutrové na odboru vnitřní správy Miroslav Ševčík musí za porušování povinnosti při správě cizího majetku zaplatit pokutu 50 tisíc korun a tři roky nesmí vykonávat výkon funkcí ve státní správě s rozhodovací pravomocí.

Soud vynesl stejný verdikt už v květnu 2007. Obhájce se ale proti rozhodnutí odvolal, původní rozsudek krajský soud v jednom bodě zrušil a případ vrátil zpět k prošetření. Podle krajského soudu byla důvodem vrácení kauzy potřeba prověřit obhajobu obžalované, která až u odvolacího soudu řekla, že doklady a paragony za téměř 860 tisíc korun falšovala v letech 2003 a 2004, aby vytvořila černý fond na nákup alkoholu na akce radnice. Podle Kutrové ji k tomu navedl bývalý tajemník radnice Zdeněk Mikel. „Je to nesmysl. Přemýšlel jsem, že na ni podám trestní oznámení. Pak jsem se ale rozhodl, že nemá cenu se tím zabývat.“

Soudce Dušan Beránek dnes rozhodnutí odůvodnil mimo jiné tím, že existence černých fondů na zlínské radnici nebyla prokázána, během řízení Kutrová ani jednou neprojevila lítost. Polehčující okolností pak byla pouze dosavadní bezúhonnost obžalované.

Manžel Kutrové dostal podmínku a pokutu 90 tisíc

„Také proto uložil trest v blízkosti spodní hranice trestní sazby, která v tomto případě činí dva roky. Musí to být trest nepodmíněný, protože se domníváme, že jakýkoliv jiný trest, jehož výkon by byl odložen, by byl trestem nepřiměřeně nízkým, … absolutně by nevystihoval nebezpečnost jednání pro společnost a závažnost tohoto jednání,“ komentoval rozhodnutí Beránek.

Kutrová podle soudce v roce 2004 také předložila na magistrátu faktury za opravy a rekonstrukce dvou chat na Sirákově, jež jsou v majetku města. Práce měl dělat její manžel. Podle obžaloby, ale opravy nebyly provedeny, a penězi se manželé neprávem obohatili. Vyfakturované práce si podle dokazování nechali manželé udělat na svém soukromém domě. Za spolupachatelství byl Rudolf Kutra odsouzen na rok s podmíněným odkladem na dva roky a k peněžitému trestu 90 tisíc korun. Manželé navíc mají městu zaplatit skoro devadesátitisícovou škodu za neprovedené opravy.