Fischer bude chtít mluvit do výběru ministrů

Praha - Kandidát na premiéra dočasné vlády Jan Fischer zdůraznil, že bude chtít diskutovat s politiky o kandidátech na ministry. Při jednání bude vycházet z rozdělení ministerstev mezi jednotlivé politické strany, doufá ale, že půjde o dialog: „Rozhodně výběr ministrů nebude vypadat tak, že si vezmu nalinkovaný papír a tam budu zapisovat jména, která mi budou politici diktovat. I ústavně platí, že je za vládu zodpovědný premiér,“ uvedl Fischer ve Studiu ČT24. Při výběru budoucích ministrů bude hrát hlavní roli, aby dobře znali svěřené resorty a byli je schopni uřídit.

Žádná jednání o konkrétních jménech prý ale ještě neproběhla: „Nejdřív musí tuto dohodu posvětit politické strany, pak přijde ke slovu prezident,“ uvedl Fischer. Dočasný kabinet má být nepolitický a s omezeným mandátem, a to jak časově, tak i věcně. Šéf statistického úřadu uvedl jako hlavní prioritu zdárné dokončení českého předsednictví EU. K tomu bude potřeba dokonalé využití těch zkušeností, které už od ledna politická reprezentace získala a navázat na její práci.

Další úkoly, se kterými se bude muset vláda popasovat, je příprava státního rozpočtu a také zmírnění dopadů hospodářské krize. Fischer ale ještě neví, který protikrizový balíček bude preferovat. Ve sněmovně je teď totiž jak vládní, tak opoziční soubor opatření. Vláda prý rozhoduje ve sboru a žádné konzultace ještě logicky nemohly proběhnout. Posledním cílem kabinetu pak mají být předčasné volby na podzim tohoto roku.

Funkce premiéra ale nemá být pro Fischera výtahem do vyšších pater politiky. Jedinou jeho podmínkou při jednání s Mirkem Topolánkem prý bylo, aby se mohl po skončení svého mandátu vrátit zpátky do čela statistického úřadu.

Politici o Fischerovi mluví jako o zkušeném odborníkovi a loajálním státním úředníkovi. Osmapadesátiletý otec tří dětí od roku 1990 žádnou politickou funkci nezastával, ač měl, podle svých slov, mnoho nabídek. Jedinou pomyslnou kaňkou na jeho profilu je pětileté členství v KSČ.

Po prezidentu Klausovi bude mít poslední slovo Sněmovna, která musí nové vládě vyjádřit důvěru.

Vydáno pod