Záchrance Pardubického kraje chybí miliony na převozy pacientů

Pardubice - Záchranářům Pardubického kraje chybí miliony korun na převozy pacientů. Ministerstvo zdravotnictví odejmulo pardubické nemocnici statut traumacentra. Záchranáři proto transportují vážně poraněné pacienty do jiných regionů. Ministerstvo ale tvrdí, že by devadesát procent všech případů mohla řešit pardubická nemocnice sama. Musí se ale domluvit s pojišťovnou.

Vážně zraněné, které dříve mohla ošetřit pardubická nemocnice, nyní musí záchranáři podle věstníku ministerstva zdravotnictví převážet na traumatologii do Hradce Králové nebo do Olomouce. Ještě loni opustili záchranáři svůj region jen výjimečně. Nyní najezdí mimo Pardubický kraj stovky kilometrů týdně.

Místo cenných vteřin se bojuje o peníze

Loni ve stejném období najeli pardubičtí záchranáři 5026 kilometrů, letos už mají na kontě 39 231 km. „Nárůst je velice strmý a poměrně neočekávaný,“ potvrdil vedoucí lékař záchranné služby Pardubického kraje Otomar Kušička. Pokud transportují klienta mimo Pardubický kraj, mohou podle něj záchranáři chybět na místě své spádové oblasti. Podle hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka je nyní blokováno dvacet procent veškeré činnosti záchranné služby.

Kraji v tuto chvíli chybí na záchranky 40 milionů korun a za vzniklé problémy viní ministerstvo zdravotnictví. Jeho mluvčí Vlastimil Sršeň ale tvrdí, že by devadesát procent všech případů mohla řešit pardubická nemocnice sama a nemusela by pacienty nikam převážet: „Může řešit i velmi závažné případy, protože to vybavení na to má, takže záleží jen na jejím jednání s pojišťovnou.“