Celníci našli devět vzácných papoušků, dohromady stojí přes půl milionu

Praha - Celní správě a inspekci životního prostředí se při domovních prohlídkách podařilo najít devět vzácných papoušků, kteří byli do Česka propašováni z Brazílie. Jde o devět poddruhů amazoňanů, jejichž hodnota převyšuje půl milionu korun. Ptáky do Česka propašovala jedna z největších pašeráckých skupin ve světové historii. Podle brazilské policie přepravila nelegálně do Evropy ročně přes půl milionu zvířat - především ptáků, hadů a opic.

Pašeráky už policie vypátrala, jsou mezi nimi i dva Češi, jeden byl zadržen v Brazílii a druhý na Bali. Interpol pátrá po dalších pěti lidech, třech Češích, jednom Švýcarovi a jednom Portugalci. Zvířata prodávali členové gangu zákazníkům z Evropy, USA i Asie.  

Pašerácká síť působila celkem v pěti brazilských státech asi deset let. Mezi zadrženými jsou podle brazilských úřadů nejméně čtyři policisté, kteří se podíleli na ilegálním prodeji vzácných zvířat, a také zaměstnanci autobusových společností, kteří zajišťovali tajný převoz zvířat na letiště. Vyšetřování případu začalo loni v lednu a ještě nebylo ukončeno. Zatím bylo zadrženo 78 lidí, brazilská prokuratura ale vydala 102 zatykačů, z nichž některé jsou mezinárodní.

Pašování vzácných zvířat může být podle brazilských kriminalistů výnosnější než pašování drog nebo obchod se zbraněmi. Například vejce papouška ara ararauna se v Evropě prodává za 3000 eur (asi 80 tisíc korun). Do Prahy se podle Pavly Říhové z České inspekce životního prostředí pašeráci bojí létat z důvodu velmi přísných kontrol na ruzyňském letišti, proto se do Česka zvířata dostávají přes tzv. zelenou hranici.

Jenom v letech 1997 až 2007 zabavila Česká inspekce životního prostředí 14 500 vzácných zvířat a rostlin. Živočichy odváží do čtyř zoologických zahrad nebo záchranné stanice. Tam ale někdy nemají pro často velmi nemocná a zubožená zvířata dostatek prostoru. „Uvítali bychom, kdyby konečně vzniklo Cites centrum, které by bylo specializované na zabavená zvířata,“ uvedl Petr Kůs z pražské zoo.

Tento plán ale už ministerstvo životního prostředí odpískalo. Nemá totiž peníze na stavbu ani provoz takového zařízení. Proto raději dává zahradám za jejich péči peníze a doufá, že nárazové nápory zvířat vydrží. Po soudních sporech navíc zvířata často zahradám nabídne do péče.

Papoušek
Zdroj: ČT24