Stavba karlovarské sportovní haly bude ještě dražší

Karlovy Vary - Stavba obří sportovní haly v Karlových Varech se potýká s mnohými problémy. Město si na ní vzalo úvěr 600 milionů korun. Cena se však vyšplhá přes 1,7 miliardy korun. K hale se má totiž ještě postupně přistavět bazén, hala na sálové sporty a dokonce kino.

„V podstatě k dnešnímu dni už jsme z 1,1 miliardy na miliardě tři sta padesáti milionech. Navíc je asi dvě stě padesát miliónů korun za bazén a další je hala pro sálové sporty, což je dalších v řádu sta miliónů korun,“ vyjmenoval opoziční zastupitel Petr Kulhánek. Hala dle názoru opozice odčerpává městu finance na důležitější výdaje, například na opravu silnic.

Náměstek pro investiční rozvoj Petr Keřka ale odmítá, že by město kvůli hale snížilo jiné výdaje. „Nevidím důvod, proč bychom museli někde ubírat výdaje, úvěrové financování je tam nastaveno z toho důvodu, aby všechny oblasti města v investiční výstavbě byly pokryty,“ uvedl. Jenže opozice trvá na svém. „Do patnácti let tyto výdaje klesnou ze 300 až na sto miliónů ročně, což už je v podstatě pod minimální hranicí té úrovně, aby město stačilo obnovovat svojí infrastrukturu,“ řekl Kulhánek.

Navíc se vyskytla podezření, že se na stavbě nehospodaří výhodně, alespoň ne pro město. Průběh stavby proto začalo kontrolovat občanské sdružení inženýrů s názvem O co jim jde. Inženýři se zaměřili hned na první etapu stavby - tedy budování základů na tzv. pilotách, což jsou vrty do země vyztužené betonem.

Stavební firmy použily při zakládání stavby zhruba o polovinu méně betonu, vrtaly kratší a užší piloty, ale městu ve finále účtovaly stejné peníze. Respektive snížily cenu o dvě stě padesát tisíc. „Ono fakticky došlo k takovému paradoxu, že rozsah stavby se zmenšil na polovinu, ale cena zůstala stejná," zjistil vedoucí sdružení Otmar Homolka. Skutečná úspora peněz však podle expertů činila kolem dvaceti milionů. Zjištěním občanského sdružení se již zabývá protikorupční útvar.

Se stavbou byly potíže i dříve

Sdružení firem Syner, Baustav a Metrostav, které stavbu realizuje, se k případu odmítlo vyjádřit. Ani zastupitelé se však o hospodaření na stavbě moc nezajímají. „My je oslovujeme při zastupitelstvech, posíláme jim dopisy a tak dále a oni říkají: „To dělejte dál, to musíte kontrolovat,“ řekl Homolka. Jenže tím se mají podle Homolky zabývat sami zastupitelé.

Stavbu sportovní haly provázejí problémy již od počátku projektu, kdy v pochybném systému losování získalo zakázku sdružení firem Syner, Baustav a Metrostav. O tom, že budou stavět halu se prý mluvilo dávno před losováním. Tvrdí to i karlovarská zastupitelka Monika Makkiehová. „V době kdy jsem byla náměstkyní primátora tak samozřejmě se diskutovalo o tom že tuto stavbu bude provádět firma Syner,“ uvedla.

  • Staveniště multifunkční haly v Karlových Varech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/21/2046.jpg
  • Multifunkční hala autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/349/34837.gif