O pražské olympiádě možná rozhodne referendum

Praha - Do schránek 55 tisíc pražských domácností míří letáky s peticí za referendum o pořádání olympijských her v Praze. Iniciátoři akce však potřebují sehnat minimálně 60 tisíc podpisů. Pokud se tak stane, hlavní město bude muset referendum o pořádání olympiády vypsat.

Červnové podání kandidatury na pořádání olympijských her v roce 2020 v Praze je takřka na spadnutí, iniciátoři akce za pořádání referenda v hlavním městě by však ještě předtím rádi stihli nasbírat 60 tisíc podpisů. To by jim zaručilo, že by si Pražané o olympiádě ve svém městě rozhodli úplně sami. „Jsme přesvědčeni, že o pořádání takto významné akce by měli rozhodnout přímo občané,“ řekla jedna z iniciátorek akce, liberecká senátorka Soňa Paukrtová.

Každý občan, ktrerý ve své schránce leták najde, jej může podepsat a odeslat na adresu sdružení Arnika, kde se vyplněné podklady sbírají. Referendum o olympiádě mimo jiné žádají bývalý pražský primátor Jan Kasl či architekt Vlado Milunić, jenž se nejvíc proslavil Tančícím domem na pražském Rašínově nábřeží.

ČOV: Šance Prahy na olympiádu v roce 2020 jsou vysoké

Praha se původně ucházela o olympijské hry v roce 2016, nakonec však spolu s ázerbajdžánským Baku a katarským Dauhá nepostoupila. Hlavní město tak díky nepovedené kandidatuře přišlo o desítky milionů korun. Do druhého kola nakonec šli Chicago, Madrid, Rio de Janeiro a Tokio.

Český olympijský výbor odhaduje šance Prahy na pořádání her v roce 2020 jako vysoké, pokud se ale olympiáda v roce 2016 bude konat mimo Evropu. Mezinárodní olympijská asociace vybere pořadatelské město pro rok 2016 letos v říjnu.