ČSSD trvá na nedělní dohodě o překlenovací vládě

Praha - Sociální demokracie trvá na nedělní dohodě s lídry stran končící vládní koalice o překlenovacím úřednickém kabinetu. Po dnešním zasedání politického grémia ČSSD to novinářům řekl předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek. Dodal, že nevidí důvod nepokračovat v dohodě, kterou s ním v neděli předsedové vládních stran podepsali.

Paroubek tlumočil rozhodnutí grémia ČSSD, že se chce strana pohybovat na jejím půdorysu, protože ji považuje za „čestné, kompromisní a rychlé řešení vládní krize“. Odmítl spekulace, zda by ČSSD šla do velké koalice s ODS, kdyby se na tvorbě úřednické vlády odmítli lidovci a zelení podílet. Poznamenal, že ODS ještě se svými koaličními partnery jedná a výsledek zatím není znám.

Požadavky ČSSD ústy předsedy Jiřího Paroubka:

„Máme zájem na rychlém řešení krize, na rychlém vytvoření úřednické vlády, předčasných volbách, na dohodě na nich, máme zájem na tom, aby tato vláda skončila 9. května.“

Šéf ČSSD také uvedl, že vývoj situace konzultuje s premiérem a šéfem ODS Mirkem Topolánkem. O aktuální situaci informoval Paroubek po jednání také prezidenta Václava Klause. Ten už dal najevo, že považuje za přijatelnou nedělní dohodu i předsedu Českého statistického úřadu Jana Fischera jako kandidáta na premiéra.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, který spolu s Paroubkem a místopředsedou Bohuslavem Sobotkou s koalicí jednal, považuje postoj lidovců, kteří se od dohody částečně distancovali, za průhledný trik. „Jde jim jen o to, udržet se co nejdéle ve vládě,“ řekl. „Koncem června, kdy se uzavře české předsednictví EU, by tvrdili, že může tato vláda pokračovat až do předčasných voleb,“ dodal.

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24