Jihočeští zastupitelé zrušili nesouhlas s dostavbou Temelína

České Budějovice - Jihočeští zastupitelé dnes zrušili usnesení z roku 2004, ve kterém jejich předchůdci odmítli dostavbu jaderné elektrárny Temelín. ČEZ tak může zahájit výstavbu dalších dvou bloků. Region dostane v následujících deseti letech oplátkou kompenzace ve výši čtyř miliard korun, které půjdou na opravy silnic a na další investice související s výstavbou Temelína i rozvojem regionu. S budováním úložiště ale kraj stále nesouhlasí.

Kraj revokoval část usnesení jihočeského zastupitelstva z roku 2004, které odmítlo dostavbu třetího a čtvrtého bloku i budování hlubinného úložiště jaderného odpadu v Temelíně. „Po dnešním rozhodnutí zastupitelstva platí, že Jihočeský kraj se staví za dostavbu třetího a čtvrtého bloku, ale nadále trvá nesouhlas s hlubinným úložištěm,“ uvedl po jednání hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.


Zastupitelé dnes tento bod zařadili na své jednání mimořádně. Se zrušením pět let starého usnesení souhlasilo 46 z nich, pouze dva se hlasování zdrželi. Ve středu kraj svolá tiskovou konferenci i se zástupci ČEZ a obcí, kde vysvětlí podrobněji důvody rozhodnutí a způsob rozdělení peněz.

Rámcová smlouva s energetickou společností ČEZ, kterou dnes zastupitelé schválili, ale dosud není podepsaná. Ze slíbených čtyř miliard korun půjde 2,5 miliardy na investice související s dostavbou elektrárny, zejména budování dopravní infrastruktury. ČEZ se v té souvislosti zavázal, že ve výběrových řízeních týkajících se jeho vlastních investičních aktivit na území kraje osloví i jihočeské firmy.

ČEZ předpokládá zahájení dostavby v roce 2013

V sumě za kompenzace je zahrnuto sponzorování kulturních a sportovních akcí ve výši 110 milionů korun ročně a financování havarijního a krizového plánování do roku 2018 v celkové částce do 100 milionů korun. ČEZ předpokládá zahájení stavby dalších dvou bloků Temelína v roce 2013, první by měl být dokončen v roce 2020. Nyní je stavba posuzována z hlediska dopadu na životní prostředí (EIA). Závěrečné stanovisko a rozhodnutí, zda ministerstvo životního prostředí stavbu dalších dvou bloků posvětí, by mohlo být známo nejspíš v polovině roku 2010.