Václav Kočka starší: Radši bych měl syna na vozíčku

Praha - Druhým dnem pokračuje u soudu proces s pražským hoteliérem Bohumírem Ďuričkem, který čelí obvinění z vraždy Václava Kočky mladšího. Dnes vypovídal otec oběti, Václav Kočka starší. Ďuričko vinu odmítá - prý se pouze bránil Kočkovu napadení. Kočka starší ale řekl, že žádné napadení neviděl. Podobně hovořili i další příbuzní oběti. Ďuričkovi hrozí deset až 15 let vězení.

„Ten kluk neměl šanci se bránit,“ řekl Kočka starší před soudem Ďuričkovi s tím, že je profesionální střelec a nemusel jeho syna zabíjet. „Kdybyste mi ho poranil a on jezdil na vozíku… raději bych ho měl poraněného,“ dodal otec zastřeleného muže a se slzami v očích opustil jednací síň. „Je mi to líto,“ omlouval se mu předtím Ďuričko.

Tragická událost…

… se stala loni 9. října po 23:00 v pražské restauraci Monarch, po křtu a autogramiádě knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ďuričko podle obžaloby po slovní potyčce vytáhl od pasu pistoli, namířil na Kočku mladšího a nejméně třikrát vystřelil. Zraněného by podle spisu nezachránila ani rychlá lékařská pomoc. Další výstřel podle obžaloby nebyl možný, protože se ve zbrani vzpříčil náboj.

Václav Kočka starší dnes uvedl, že v restauraci mimo jiné seděl u stolu s Ďuričkem a jeho přítelkyní, bavil se prý hlavně s dalším Paroubkovým známým, podnikatelem Vratislavem Šlajerem. Hoteliér v pondělí soudu řekl, že na něho Kočka mladší zaútočil, protože prý předtím urazil jeho otce, provozovatele Matějské pouti. Údajně jej označil za kolotočáře, který si své peníze vydělal nepoctivě. Kočka starší dnes naznačil, že ho Ďuričko mohl „špičkovat“, on si toho prý ale nevšímal.

Ke stolu pak za ním podle něho přišel jeho syn. Ďuričkovi prý řekl, aby „nebyl drzý na tátu“. Proč to Kočka mladší hoteliérovi řekl, jeho otec podle svých slov neví. Trestnímu senátu řekl, že byl v tu chvíli zabrán do rozhovoru se Šlajerem. „Mezitím najednou práskly výstřely, tak se otočím a syn se mi kácel za židlí,“ popisoval Kočka starší. Údajný konflikt mezi oběma muži neviděl. Vše se odehrálo v jeho těsné blízkosti a musel by si toho prý všimnout. V následujících okamžicích se prý snažil synovi pomoct.

Před trestním senátem dnes vypovídal i nezletilý příbuzný zastřeleného. Řekl, že do restaurace dorazil kolem 22:15. S Ďuričkem, Kočkou mladším, Kočkou starším a dalšími lidmi pak prý stál u baru. Kočka mladší pak podle něho kolem 23:00 u baru zaplatil a šel za svým otcem, chystali se prý odejít. Přišel ke stolu, asi tušil, že hrozí konflikt mezi jeho otcem a Ďuričkem, a hoteliérovi řekl, aby nebyl drzý, uvedl svědek. Ďuričko se pak podle něho začal „dohadovat“ se svou přítelkyní, poté vytáhl pistoli a beze slova na Kočku mladšího třikrát vystřelil. Že by jej předtím Kočka mladší napadl, příbuzný zastřeleného muže neviděl.

Výpovědi Kočky a Ďuričky se rozcházejí

Výpovědi příbuzných Kočky mladšího se tak rozcházejí s tím, co před soudem v pondělí řekli Ďuričko a jeho přítelkyně Lucie. Ďuričko trvá na tom, že se „pudově“ bránil napadení od člověka údajně ovládajícího bojová umění. Od prvního úderu, který mu Kočka mladší údajně zasadil, si prý nepamatuje nic až do chvíle, kdy stál po střelbě před restaurací Monarch. Lucie S. označila údajný útok Kočky mladšího na jejího přítele za brutální. Hoteliér podle ní obdržel dvě silné rány, až na ní upadl.

Restaurace Monarch
Zdroj: ČT24