Lidovečtí poslanci požadují nová jednání o vládě

Praha - Poslanci KDU-ČSL chtějí nová jednání o příští vládě. Rozhodl o tom dnes lidovecký poslanecký klub. Šéf klubu Pavel Severa novinářům řekl, že co nejdříve osloví předsedy poslaneckých klubů ODS, zelených a ČSSD a oznámí jim to. Návrh ministra financí Miroslava Kalouska, který si přeje dodržení dohody čtyř parlamentních stran o překlenovací vládě a předčasných volbách, těsně neprošel. Podle Severy pro návrh hlasovali čtyři členové klubu, proti bylo pět.

Širší vedení lidovců v pondělí od nedělní dohody čtyř stran ustoupilo. Poté ji zpochybnili i zelení. Ti však dali najevo, že ji dodrží, pokud se od ní lidovci nebudou distancovat. Podle dohody má vzniknout překlenovací vláda odborníků, v jejímž čele bude předseda Českého statistického úřadu Jan Fischer. Strany dosavadní vládní koalice by do ní nominovaly osm ministrů, ČSSD sedm. Předčasné volby by se měly konat letos v říjnu.

Jiří Čunek:

„U poslaneckého klubu jde jen o diskuzi. Nejsilnějším orgánem strany je celostátní konference, ona nějak rozhodne a nám ostatním nezbývá nic jiného… než to rozhodnutí respektovat.“

„Pokud v tuto chvíli neplatí dohoda, která byla podepsána v Kramářově vile, tak si myslíme, že je třeba zahájit nová jednání. Bude-li k tomu ochota ostatních stran, my jsme k tomu připraveni,“ řekl Severa. „Poslanci berou na vědomí, že dohoda, která byla připravena, nevyhovovala, ale jsme připraveni hledat řešení jiné,“ dodal.

Zdůraznil, že lidovci nebyli sami, kdo měl výhrady k dojednané podobě textu a odmítl jej, stejně se zachovala i Strana zelených. „Je mi líto, že jsme se nedokázali v těch jednotlivých grémiích prosadit, nicméně takový je život a pojďme hledat další řešení,“ řekl.

Jiří Čunek na tiskové konferenci k jednání o dočasné vládě
Zdroj: ČT24