Systém vracení poplatků na Plzeňsku chtějí převzít i další kraje

Plzeň - Vedení Plzeňského kraje je přesvědčeno, že jeho systém vracení regulačních poplatků ve zdravotnictví je zcela bez chyb a další změny už proto nebude dělat. Podle hejtmanky Milady Emmerové navíc chtějí model převzít i další kraje, protože je právně i technicky nejdokonalejší. Opoziční ODS ale zásadně nesouhlasí.

Nový systém nevyplácí každou položku okamžitě, ale až po překročení hranice tří set korun. Při nižších sumách pak jednou ročně. „Pacient platí, zdravotnické zařízení vybírá a my toto splňujeme,“ řekla ČT hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová, podle které systém přesně splňuje očekávání. O vracení poplatků si žádají hlavně důchodci, kteří jsou u doktorů a v lékárnách často. Podle radního pro oblast zdravotnictví Václava Šimánka může jít až o 1 800 korun měsíčně.


Elektronickým zpracováním vracení poplatků v systému Virtuos navíc podle Šimánka odpadá zbytečné zatěžování mnoha úředníků velkým množstvím dat: „Na krajském úřadě to zaměstná jednu zaměstnankyni odboru zdravotnictví, dva zaměstnance odboru informačních technologií, a to je vše.“ O vrácení poplatků zatím požádalo 2 800 lidí, kraj jim vrátil téměř půl milionu korun.

Opozice ale nadšení kraje nesdílí. „Je to takové to pravidlo, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, protože samozřejmě v době, kdy je nedostatek financí, tak se jim nehodí, aby hradili poplatky. Vymysleli proto systém tak složitý, aby odradili pacienty,“ domnívá se bývalý radní pro sociální věci Pavel Karpíšek (ODS).