Tunel Blanka se pod Stromovkou opět razí

Praha – Společnost Metrostav obnovila po půlroční pauze ražbu tunelu Blanka pod pražskou Stromovkou. Práce na této části Městského okruhu stály od října, kdy se v parku propadla půda. Český báňský úřad povolil další ražbu již v polovině ledna, před jejím obnovením ale musel Metrostav sanovat nadloží tunelu a ohradit místo, kde se bude razit. Nehodu stále vyšetřuje policie a Metrostavu hrozí pokuta od báňského úřadu. O obnovení prací informoval mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf.

Společnost začala podle mluvčího Františka Poláka s pracemi v jižním tunelu již minulý týden. Délka severního tunelu se zřejmě začne prodlužovat ve středu nebo ve čtvrtek.

Podle Wolfa budou ve Stromovce do konce dubna ukončeny hlavní povrchové práce. „Do konce května budou obnoveny i všechny travní porosty. Navíc budou vysázeny nové dřeviny dle požadavku magistrátního odboru ochrany prostředí,“ dodal Wolf. Přes léto ale zůstane ohrazeno místo, pod kterým bude Metrostav pokračovat v ražbě. Podle podmínek Českého báňského úřadu zde bude muset být neustále přítomen i jeden z pracovníků firmy.

Ražba tunelu pod Stromovkou na Letnou má být ukončena přibližně na začátku příštího roku. „Zvažujeme také protiražbu z Letné,“ řekl Polák. Rizikový úsek, který musel Metrostav ve Stromovce zpevnit, končí u zdevastované budovy Šlechtovy restaurace. Firmě zde zbývá prorazit asi sto metrů, což jí podle Poláka bude trvat přibližně do podzimu.

Vydáno pod