Nový zákon má umožnit, aby si zločinec navrhnul sám trest

Praha - Ústavněprávní výbor Poslanecké sněmovny navrhuje rozšíření návrhu zákona o tzv. dohodě o vině a trestu. Ten zavádí model, kdy si pachatel po dohodě se státním zástupcem sám navrhne postih a soud jej buď schválí, nebo ne. V současné podobě zákona se tato možnost vztahovala u trestných činů se sazbou do 5 let, poslanecký výbor ji navrhuje rozšířit i na závažnější trestné činy. Argumentuje tím, že na menší zločiny pamatují i jiná zákonná ustanovení.

„Kdybychom dohodu o vině a trestu měli jenom do 5 let, tak téměř nebude využívána,“ řekl člen výboru a poslanec ODS Marek Benda, který změnu inicioval. Podle ústavněprávního výboru totiž lze využít v této sazbě i jiné, mírnější možnosti, jako je například domácí vězení nebo veřejně prospěšné práce.

Pospíšil je proti úpravám

Názory na předlohu, která už prošla prvním sněmovním čtením a v dubnu ji čeká definitivní schvalování, se ale různí. Proti zásahům do podoby zákona je i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. „Pan ministr dál podporuje návrh vzešlý z ministerstva spravedlnosti, to znamená, že nezvedne ruku pro rozšířenou verzi dohody o vině a trestu,“ informovala tisková mluvčí ministra spravedlnosti Veronika Ludvíková. Benda proto chce s ministrem spravedlnosti jednat.

Sociálním demokratům zase vadí, že by podle Bendova návrhu bylo možné uzavřít dohodu i v případech korupce. „To považuji za naprosto nepřijatelné a v příkrém rozporu se sliby ODS, která za korupci slibovala vyšší tresty,“ řekl sociálnědemokratický poslanec a Bendův kolega ve výboru Jeroným Tejc. Benda však odporuje: „Já myslím, že to povede naopak k vyšší míře trestání korupce.“

Autoři návrhu se inspirovali na Slovensku, kde dohoda o vině a trestu platí v maximální míře, tedy například i u vražd. V praxi byl zákon využit například v roce 2007. Opilec, který v listopadu 2006 udusil polštářem ženu, kterou chtěl znásilnit, si s prokurátorem dohodl osmnáctiletý trest a soud jejich dohodu schválil.