Senát by měl definitivně projednat Lisabon v květnu

Praha - Senát má lisabonskou smlouvu o budoucím fungování EU projednávat na nejbližší řádné schůzi, která má být za měsíc v týdnu mezi květnovými svátky. Projednávání smlouvy bude zřejmě předcházet schvalování souvisejících prováděcích novel, které mají zamezit převodu pravomocí na EU bez souhlasu obou komor parlamentu.

„Nejbližší řádné jednání Senátu bude 6. a 7. května. Na tomto řádném zasedání bude v Senátu projednávána lisabonská smlouva,“ uvedl šéf senátorů ODS Jiří Stříteský. Přijetí novel si senátoři ODS dali již dříve jako jednu z podmínek ratifikace lisabonské smlouvy, pro jejíž schválení je třeba ústavní většiny. ČSSD, KDU-ČSL a nestraníci z Klubu otevřené demokracie tak smlouvu bez hlasů z ODS neprosadí. Mezi občanskými demokraty převažují spíše odpůrci smlouvy. I ti ale připouštějí, že horní komora smlouvu nejspíš schválí, tak jako v únoru Poslanecká sněmovna.

Ústavní většina představuje tři pětiny hlasů přítomných senátorů, tedy 49 hlasů při účasti všech 81 členů horní komory. Zastánci smlouvy by v takovém případě potřebovali sedm hlasů z ODS. Podle dosavadních vyjádření by jich mohli získat minimálně pět. Možnost přidat se k předsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi, vicepremiérovi Alexandru Vondrovi a Bedřichu Moldanovi dnes naznačil právě Stříteský. „Byl jsem zásadně proti ratifikaci lisabonské smlouvy, dneska jsem ochoten tento názor změnit,“ uvedl Stříteský.

Pro smlouvu pravděpodobně bude hlasovat také Vítězslav Jonáš. „Pádem vlády v době předsednictví byla Česká republika silně poškozena. Obávám se, že odmítnutím ratifikace lisabonské smlouvy tuto škodu dovršíme,“ uvedl. Místopředseda senátorů ODS Richard Svoboda uvedl, že je už dlouho rozhodnut, jak se postaví k lisabonské smlouvě, předem svůj postoj ale odmítl prozradit.

ODS je stále nečitelná

Svůj postoj v hlasování o smlouvě zatím nezveřejnila desítka senátorů ODS. Někteří z nich stále podmiňují svůj souhlas schválením smluv o umístění americké radarové základny v ČR, například Pavel Eybert i přijetím zákona o vztazích sněmovny a Senátu, pro který se ve sněmovně bude obtížně hledat souhlas. „Není mnoho jiných možností, jak přesvědčit sněmovnu, že by vzniknout měl,“ uvedl Eybert.

Senátoři ODS se podle Svobody mají smlouvě věnovat ještě počátkem května. Podle Stříteského nebudou někoho nutit, aby hlasoval proti svému svědomí. „Chci, aby každý vyjádřil svůj vlastní názor,“ dodal Stříteský.

O schválení smlouvy v Senátu je přesvědčen i její odpůrce Jaroslav Kubera (ODS). Podle něj bude stačit, aby se někteří z těch, kteří smlouvu podpořit nechtějí, hlasování nezúčastnili. V takovém případě je připraven se svými kolegy smlouvu znovu napadnout u Ústavního soudu. Ústavní soudci loni podle Kubery neodpověděli na senátní otázku, zda je smlouva v souladu s ústavním pořádkem. Konstatovali pouze, že není v rozporu, připomněl Kubera s tím, že Ústavní soud posuzoval jen napadené pasáže smlouvy.