Vázaný mandát na programu evropského senátního výboru

Praha - Evropský senátní výbor bude dnes posuzovat tak zvaný vázaný mandát. Ten má vládě zabránit převádět pravomoci na Evropskou unii bez souhlasu Parlamentu. Senátoři ODS si schválení změn v příslušných zákonech stanovili jako podmínku pro následnou ratifikaci Lisabonské smlouvy v horní komoře.

Jedná se o pojistku, že vláda nepřevede na Unii žádné pravomoci bez schválení sněmovnou a Senátem. Poslanci s vázaným mandátem souhlasí. „Já si od toho slibuji pozitivní signál, který jsme vyslali směrem do Senátu,“ podotkl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Občanskodemokratičtí senátoři si vázaný mandát kladli jako podmínku pro souhlas s Lisabonskou smlouvou. Místopředseda senátu Jiří Liška řekl, že se tímto návrhem zvyšuje tolerance některých členů ODS.

Nová pravidla podle jejich tvůrců vymezují okruh „zásadních rozhodnutí“, se kterými by za Česko nemohla souhlasit vláda nebo prezident, aniž by jim to dovolily obě komory Parlamentu. „To můžou být otázky rodinné politiky, zahraniční politiky, bezpečnostní politiky a mnoho dalších,“ vyjádřil se předseda ústavněprávního výboru Marek Benda.

Sněmovna schválila vázaný mandát před třemi týdny ve zrychleném režimu. Pro se tehdy vyslovilo 126 poslanců ze 136 přítomných i díky tomu, že normu předložili zástupci všech pěti sněmovních frakcí.