České dráhy léta platily fiktivní zakázky

Praha - České dráhy vyplatily za fiktivní reklamní zakázky 27 milionů korun. Nyní ale spadla klec. V úterý ráno zatkli příslušníci protikorupční policie ženu, která faktury na nikdy neobjednané a neprovedené práce vystavovala, v poutech skončila také jedna zaměstnankyně Českých drah. Fiktivní faktury odbor komunikace Českých drah údajně proplácel dlouhé tři roky.

„Mohu potvrdit, že jsme obvinili dvě osoby z trestného činu podvodu,“ řekl deníku Právu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Jakékoliv podrobnosti odmítl uvést s odkazem na probíhající vyšetřování. „O dalším postupu bude rozhodnuto v následujících dnech,“ poznamenal mluvčí s tím, že v současné době probíhají výslechy a další úkony. Oběma zatčeným ženám nyní hrozí až 12 let vězení.

Zatčení by mohlo souviset s případem, který policie začala prošetřovat v listopadu a o kterém informoval server Týden.cz. V tomto případě se rovněž jednalo o 27 milionů korun vyplacených za marketingové služby, například sestavení loga, živnostnici Petře Tuzarové. Tuzarová přitom nepodepsala žádnou smlouvu a živnostenské oprávnění získala teprve začátkem předminulého roku. Peníze od Českých drah přitom putovaly na její účet po tři roky.

„Volali mi před časem z Českých drah, že se jim něco nezdálo. Nemohli dohledat objednávky. Nakonec se ale ozvali, že je to v pořádku,“ řekla tehdy serveru Týden.cz Tuzarová.

Případem se tehdy zabývala ostravská expozitura protikorupční policie, a to přesto, že se vše odehrálo v Praze. „Není tolik vytížená,“ vysvětlil její mluvčí policie Roman Skřepek. Dalším důvodem ale může být i to, že v tomto případu figuruje řada prominentních pražských postav, jako například blízký přítel Pavla Béma Roman Janoušek.