Hledají se podpisy pro vládu, Čunek hrozí svým poslancům

Praha - Premiér Mirek Topolánek bude i dnes sbírat podpisy poslanců, kteří jsou ochotni podporovat překlenovací vládu. Chce se tím tak postavit rozhodnutí vedení lidovců a zelených, kteří dohodu koalice a ČSSD odmítli, i když ji jejich lídři původně podpořili. Topolánek chce podpisy shánět právě i mezi lidovci a zelenými. Proto se dnes hned ráno znovu schází předsednictvo KDU-ČSL, které svým poslancům doporučilo, aby překlenovací vládu podporovali až podle jejího programu. Kdo s ní bude souhlasit dřív, mohl by mít podle předsedy Čunka horší pozici na stranické volební kandidátce.

Nicméně se zdá, že mezi lidovci se najdou poslanci, kteří překlenovací vládu podpoří. Včera na zasedání klubu například Miroslav Kalousek trval na dodržení nedělní dohody o sestavení vlády pod vedením Jana Fischera. Stejný názor měly na lidoveckém klubu i další čtyři zástupci KDU-ČSL.

Předsednictvo strany se dnes také usneslo na tom, že KDU-ČSL je připravena k dalšímu jednání s demokratickými stranami o sestavení vlády s mandátem do předčasných voleb za předpokladu, že současná vláda v demisi dokončí české předsednictví Evropské unie.

Naopak předseda sociální demokracie Jiří Paroubek dnes opět zopakoval, že je připraven deklarovat prezidentu Václavu Klausovi i předsedovi ODS a premiérovi v demisi Mirku Topolánkovi, že poslanci jeho strany podpoří úřednickou vládu vedenou Janem Fischerem. Podotkl také, že jej mrzí „neuvěřitelné chování“ předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka, jehož strana nedělní dohodu čtyř stran o úřednické vládě začala torpédovat.

Jiří Paroubek

„Mě mrzí neuvěřitelné vystupování pana Čunka a myslím, že dohody se mají plnit, a že pan předseda lidové strany prokazuje politickou nezralost.  Myslím, že rozbíjet projekt, na kterém se nejprve dohodne, aby posléze proti němu vystupoval, je smutné.“

Zatímco podoba vlády je nejistá, v tom, jak skončí sněmovna, je jasněji. ODS, ČSSD a zelení už předložili zákon, který její práci ukončí dřív. Pak budou moci být volby. Takový postup ale tvrdě kritizují právníci, podle nichž je protiústavní. „Bude se hlasovat o změně ústavy pro jeden případ, což je nevídané, protože ty pravidla mají platit pro všechny případy stejného druhu,“ řekl bývalý soudce Ústavního soudu Vojtěch Cepl a zároveň i kritizoval prezidenta Václava Klause: „Pan prezident si nemůže dávat podmínky, kolik hlasů mu mají přinést. Nesmí si dávat takové podmínky. Musí se vždycky postupovat podle Ústavy, to je princip právního státu.“ Martin Bursík označil Ústavu jako velmi nešikovnou. „Dovést zemi k předčasným volbám znamemá 3 neúspěšné pokusy o vyslovení důvěry vládě,“ dodal.

  • Miroslav Kalousek a Jiří Čunek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/612/61198.jpg
  • Jiří Paroubek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/788/78781.jpg