O Velikonocích pojede více vlaků, v MHD bude méně spojů

Praha - České dráhy prodlouží před Velikonocemi a v jejich závěru desítky vlaků, především mezi Prahou a velkými městy. Posílené vlaky pojedou také na Slovensko. Více míst k sezení bude ve vlacích již od čtvrtka, kdy začínají velikonoční prázdniny. Během nich ve čtvrtek a pátek bude oslaben provoz městské hromadné dopravy v Praze, která pojede podle prázdninových jízdních řádů. V Brně, Hradci Králové a Ostravě pojedou spoje podle jízdních řádů pro pracovní dny s výjimkou školních spojů, které nepojedou vůbec. Pravidelné dvoudenní velikonoční školní prázdniny omezí provoz autobusů i v Mladé Boleslavi.

ČD vypraví více vlaků, navíc pojede i pendolino

Dráhy vypraví posilový noční rychlík Vihorlat Praha - Košice a zpět, jehož lůžkové a lehátkové vozy doplní pravidelné rychlíky Šírava, Excelsior a Euronight Slovakia. Rychlík Vihorlat odjede z Prahy ve čtvrtek, pátek, pondělí a úterý ve 22:40, z Košic odjíždí v týchž dnech ve 20:05, z Popradu ve 21:30.

V pátek vyjede z Prahy do Ostravy jedno pendolino navíc, půjde o spoj SC 511 s odjezdem z Prahy ve 20:23, který jindy jezdí výhradně v neděli, v opačném směru pojede posilové SC 510 s odjezdem v 19:27.

Podle mluvčího drah Petra Šťáhlavského se i přes personální posílení služeb pokladních mohou tvořit v klíčových stanicích fronty. Proto ČD doporučují využívat internetový nákup jízdenek a prodejní automaty. Podle něj kolem prodloužených víkendů bývají vyprodána především pendolina, kde je povinná rezervace místa.

Ve čtvrtek a pátek pojede pražská i brněnská MHD jako o prázdninách

Pražský dopravní podnik upravené tabulky na zastávkách nevyvěsí, neboť budou platit příliš krátkou dobu. Ve špičkách ovšem podle informací Dopravního podniku Praha pojede zhruba o patnáct procent spojů méně. Školní linky v Praze nebudou v provozu, jezdit ale budou linky 143 a 277. Podobná situace bude i v Brně, kde nepojedou zvláštní autobusové školní spoje.

O svátcích v neděli a pondělí 12. a 13. dubna budou v Praze i Brně platit běžné nedělní jízdní řády. V Pražské integrované dopravě budou kvůli očekávanému nárůstu cestujících zejména v sobotu ráno a dopoledne ve směru z Prahy a v neděli odpoledne ve směru do Prahy posíleny některé příměstské autobusy. Častěji tak pojedou linky 338, 361 a 390 ze Smíchovského nádraží na Štěchovice, 334, 335 a 339 z Budějovické na Kamenici a linka 382 z Hájů do Sázavy.

Pro bližší informace mohou cestující volat na bezplatnou linku 800 191 817 nebo se podívat na internetové stránky Ropidu.

V Hradci Králové nepojedou školní spoje

Ve čtvrtek a v pátek jsou dvoudenní velikonoční prázdniny. Provoz MHD v Hradci Králové je jako v běžný pracovní den, pouze nejedou školní spoje (5Š, 10Š, 12Š, 16Š, 23Š a 25Š) a některé výpomocné spoje.

Velikonoce omezí provoz autobusů v Mladé Boleslavi

Pravidelné dvoudenní velikonoční školní prázdniny omezí jako každoročně provoz autobusů městské dopravy v Mladé Boleslavi. Mimo provoz bude řada spojů dopravujících školáky. Spoje prořídnou téměř na všech linkách, nejvíce na lince C, kdy pojede každý druhý. Zachovány jsou v rámci této linky vždy spoje s odjezdem z Komenského náměstí v celou hodinu a v půl. Vybrané spoje nejsou v provozu na linkách 120, 132, 133, 140, 142, 150, 160, 161, 170 a 171. Zcela mimo provoz bude linka 111. Naopak linky A, B, 130, 131, 160, 161 a 190 jsou během prázdninových dnů v provozu bez omezení. Na Velikonoční pondělí pojede mladoboleslavská MHD jako v neděli a ve státem uznaný svátek.