Mezinárodní den Romů v Chomutově nenachází pochopení

Praha - Romové dnes slaví svůj Mezinárodní den. Po celém světě si připomínají společný původ, historii, kulturní dědictví a jazyk Romů. V Česku se tento den slaví od roku 2001. Oslavit den s Romy chtěl v chomutovském zooparku i ministr za lidská práva Michael Kocáb. Nelíbilo se to ale jeho ředitelce Ivetě Rabasové - Romové se s ní zřejmě nedomluvili.

Mezinárodní den Romů, který byl vyhlášen v roce 1990 v Bukurešti, považuje Kocáb za mimořádně významný den: „Týká se to všech Romů po celém světě, je to podpořeno OSN. Dokonce s námi do Chomutova přijedou zástupci americké ambasády a bude tam promítnuta zdravice i od Hillary Clintonové.“ Nechce však kvůli němu dělat rozruch a zachová se prý tak, aby to bylo ve prospěch romské komunity.

Primátorka Chomutova Ivana Řápková považuje událost se zooparkem za nepochopení. „Myslím si, že celá záležitost zní úplně jinak. Jestliže se má někde konat uzavřené shromáždění, a to v uzavřeném objektu, tak ti, kteří se chtějí shromažďovat, byť je to pan ministr Kocáb, musí mít povolení od ředitelky tohoto objektu. Oni sice zaslali dopis na magistrát, ale my o tom vůbec nerozhodujeme. To si musí dohodnout s paní ředitelkou,“ uvedla Řápková ve Studiu 6. „Mně je to vcelku jedno, když se zelení s panem Kocábem shromažďují, tak ať se shromažďují, kde chtějí, třeba na Měsíci.“

Primátorka zároveň odmítla, že by Chomutov mohl oslavy nějakým způsobem zaštiťovat. „Jak by se mělo město podílet na oslavách, když Romové neměli ani tolik slušnosti, aby to na magistrátu oznámili,“ tvrdí primátorka. Její postoj Kocába mrzí, za větší chybu ale považuje, že město o romském dni neví. „Romové jsou největší etnickou menšinou bez vlastního státu, je jich 12 milionů jen v Evropské unii, takže když mají svůj den, tak by to každá radnice měla vědět,“ uvedl ministr.

Svátek je podle Kocába příležitostí ke smíření, aby mezi Romy a většinovou společností došlo k porozumění. Je potřeba ukázat romské etnikum a to, v čem je jedinečné.