České přechody jsou oproti západním zemím zaostalé, tvrdí policie

Praha – Přechody pro chodce na českých státních silnicích jsou ve stavu, v jakém byly přechody v západních zemích v 50. letech, řekl ředitel dopravní policie Leoš Tržil. Policisté nyní představují výsledky své analýzy přechodů na silnicích I. tříd, které kontrolovali v březnu. Výsledkem akce policistů a dopravních inženýrů je návrh na zrušení zhruba dvou stovek přechodů v Česku.

„Je to bohužel o financích,“ dodal šéf dopravních policistů. Situace by se ale prý měla zlepšit, protože vláda schválila investici do vodorovného značení ve výši 100 milionů korun.

Nejlepší stav přechodů je podle Tržila ve Středočeském kraji. „Pět potřebuje upravit a pět osvětlit,“ dodal. V Jihomoravském kraji je ovšem potřeba upravit 143 přechodů. Pražské přechody se podle šéfa dopravních policistů budou vyhodnocovat samostatně.

Dopravní policisté navrhují zrušit na silnicích I. tříd 204 přechodů pro chodce, dalších 127 zrušit a nahradit místem pro přecházení, u 512 provést stavební úpravy, jako jsou například bezpečnostní ochranné ostrůvky, 565 nasvětlit, u 174 upravit dopravní značení, u sedmi nainstalovat světelnou signalizaci a jeden nahradit podchodem.

Přechody na silnicích II. a III. třídy by měli policisté vyhodnotit na konci dubna.