Vrchní soud potvrdil Škrlové pětiletý trest

Olomouc - Olomoucký vrchní soud potvrdil Barboře Škrlové trest pět let vězení za její podíl na týrání dvou dětí v tzv. kuřimské kauze. Brněnský krajský soud loni potrestal šest lidí včetně Škrlové, pěti z nich už před měsícem vrchní soud rovněž tresty potvrdil. Škrlová tvrdila, že je nevinná a chtěla dosáhnout zproštění viny. Jednání v Olomouci se nezúčastnila. Psychicky prý těžce nese pozornost médií o svoji osobu. Odvolání všech šesti odsouzených se projednávalo nadvakrát, protože obhájce Škrlové byl nemocný.

Škrlová byla prve odsouzena za to, že jedno z dětí topila. Tvrdila ale, že k tomu byla přinucena a dělala to jen proto, že se bála o svůj život.

V době, kdy žila Škrlová společně s chlapci v jejich rodině a vydávala se za třináctiletou dívku Aničku, měla přes třicet let. Když byl případ odhalen, uprchla do Norska, kde vystupovala jako týraný český chlapec Adam. Proč na sebe vysokoškolsky vzdělaná žena vzala identitu dětí, se nepodařilo zjistit.

Škrlová jako modla náboženské sekty?

Některé úvahy se přiklání k tomu, že byla modlou náboženské sekty. Škrlová sice o sobě tvrdí, že je obětí týrání, někteří experti se ale domnívají, že zdatně manipuluje lidmi ze svého okolí.

Podle obžaloby byli chlapci týráni od léta 2006 do května 2007 v Brně, Kuřimi a na chatě ve Veverské Bítýšce. Obžalovaní tam prý děti zavírali do klecí, bili, řezali, topili a pálili cigaretovými nedopalky. Cílem bylo vytvořit z hochů lidi se zlomenou vůlí, připravené na slovo poslechnout jakékoli rozkazy. Odsouzení byli podle některých názorů členové náboženské sekty.

Na týrání se podílely matka chlapců, která dostala devět let, a teta, potrestaná deseti lety vězení. Otec Barbory Škrlové Jan a vychovatelka Hana Bašová dostali od soudu sedm let. Potrestán byl i Jan Turek, který dostal pět let.