Čunek: Jmenování Fischera je neobvyklé řešení, ale je na světě

Praha - Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek se dnes vyjádřil k předběžné smlouvě a ke jmenování Jana Fischera do funkce premiéra. S prozatímním řešením zásadně nesouhlasí. Podle jeho slov se lidovci nebudou žádnými personálními návrhy podílet na nové vládě. Na základě jejího programového prohlášení pouze zváží, zda ji podpoří, nebo ne.

Předběžnou dohodu, která platí do 7. dubna, musí schválit jednotlivé stranické orgány. Pokud se tak nestane, její platnost vyprší už dříve. „Tato smlouva nebyla schválena celostátní konferencí, a tím pádem neplatí,“ podotkl Čunek. Strana lidovců trvá na tom, aby se postupovalo zásadně ústavním způsobem. „Lidi do vlády jmenovat nebudeme,“ dodává Čunek. Ve svém usnesení se KDU-ČSL vyjádřilo, že podpoří konání předčasných voleb, pokud k nim dojde podle dnes platné ústavy nebo přijetím ústavního zákona navrženého senátem.

„Kdyby vláda padla až po českém předsednictví, nekritizoval bych to. Jde ale o to, že naše zájmy a odpovědnost jsou trochu jiné než v obdobích, kdy se takové akci věnovat nemusíme,“ řekl předseda strany Jiří Čunek. Podle jeho slov způsobil Jiří Paroubek krizi, kterou se teď snaží hodit na někoho jiného. Lidovcům nejvíce vadilo, že se Paroubek nejdříve vyslovil, že by měla být vláda stabilní do konce předsednictví, potom svůj názor změnil. „Česká republika v tuto chvíli vyhodila několik miliard na to, aby se světu marketingově představila. Chtěla využít českého předsednictví k tomu, aby představila nejen Prahu, ale celou Českou republiku. Nyní jsou benefity pro průmysl cestovního ruchu u nás ztraceny,“ dodal Čunek.