Tlustý přišel o členství v ODS, teď už definitivně

Rakovník - Rebelující poslanec Vlastimil Tlustý již není členem ODS. Jeho členství dnes zrušili občanští demokraté v Rakovníku. Novinářům to po více než dvouhodinovém jednání místního sněmu řekl předseda rakovnické ODS Zdeněk Nejdl. Pro odchod Tlustého ze strany podle něj hlasovalo 15 z 23 členů místní organizace. Tlustý v reakci na rozhodnutí sněmu řekl, že verdikt bere na vědomí.

Důvodem bylo podle Nejdla loňské usnesení, které Tlustého zavazovalo podpořit vládu Mirka Topolánka (ODS). Právě to poslanec porušil, když se při hlasování o nedůvěře vládě přidal na stranu opozice.

Rakovnické sdružení o osudu Tlustého rozhodovalo již loni na podzim v souvislosti s kauzou bývalého poslance Jana Moravy. Tehdy se za Tlustého postavilo, přijalo však usnesení, podle nějž by měl v případě hlasování o vládě podpořit koaliční kabinet, což poslanec neučinil.

Tlustý po diskusi se spolustraníky jednání opustil a novinářům čekajícím přede dveřmi sálu řekl, že trvá na pozastavení svého členství. To ale odporovalo vyjádření, které novinářům poskytl před zahájením sněmu Nejdl. Oba se před jednáním sešli a Nejdl výsledek schůzky interpretoval tak, že Tlustý své členství pokládá za zaniklé, protože kandiduje v eurovolbách za politické hnutí Libertas.cz. Tlustý však později řekl, že Nejdlovi pouze potvrdil, že zaznamenal tento výklad stranického vedení, není ale na něm, aby vykládal stanovy.

„To je vyjádření vedení ODS, ke kterému jsem žádné stanovisko nedával, protože mně nepřísluší vykládat stanoviska jiných orgánů. To není akt, který já bych mohl vědomě podstupovat,“ uvedl Tlustý. To, co může vědomě podstoupit, je prý pouze pozastavení členství.

Pozastavením členství ve straně chtěl Tlustý dosáhnout toho, aby jeho základní organizace nemusela být zrušena, pokud by ho odmítla vyloučit. Vedení strany ovšem tvrdilo, že stanovy tento krok neumožňují. Tlustý si podle něj nemůže členství pozastavit sám.

Spolu s Tlustým hlasoval proti vládě poslanec Jan Schwippel, který už ale ODS sám opustil.