Soud zakázal, aby mladoboleslavská lékárna vracela poplatky

Praha - Středočeský kraj musí přestat s vracením regulačních poplatků pacientům v lékárně v mladoboleslavské krajské nemocnici. Uvedl to mluvčí Městského soudu v Praze Petr Kulawiak. Soud řešil žaloby dvou lékáren - mladoboleslavské a pražské, které se cítily být kroky úřadu hejtmana Davida Ratha (ČSSD) poškozeny. Soud vyhověl pouze v případě mladoboleslavské nemocnice. Pražská lékárna podle něj kroky Rathova úřadu postižena nebyla.

Podle mluvčího soudu jsou jednáním kraje a nemocnic ostatní soutěžitelé znevýhodňováni na úkor nemocnic, a nemají tak stejné podmínky. „Rozhodnutí soudu vítáme a bereme to jako satisfakci, protože se snažíme protiprávním krokům postavit. Toto je druhý důkaz o tom, že kraje postupují protiprávně,“ domnívá se viceprezident České lékárnické komory Michal Hojný.

Rathův úřad už podle serveru Aktuálně.cz předběžné opatření soudu obdržel, stejně jako mladoboleslavská nemocnice. „Dopis od soudu jsme dostali, ale neřeknu vám, co je jeho obsahem,“ řekla serveru mluvčí Středočeského kraje Berill Mascheková.

Podle Kulawiaka nabylo rozhodnutí doručením právní moci. Úřad či nemocnice sice mohou proti opatření podat odvolání, to však nemá odkladný účinek. „Nedokážu si představit, že by Středočeský kraj jako vrcholný představitel samosprávy nerespektoval soudní rozhodnutí,“ řekl mluvčí městského soudu. V případě porušení předběžného opatření může provinilec dostat pokutu až do výše 100 tisíc, a to opakovaně.

Jako nástroj, jak obejít povinnost vybírat poplatky, kterou stanovuje zákon, slouží v krajích darovací smlouva. Lidé podle Kulawiaka podepsali tuto smlouvu v nemocniční lékárně a nemuseli již poplatky platit. Nemocnice pak částky obdržela od krajského úřadu.

Soud zakázal placení poplatků i lékárně v Opavě

Minulý týden u soudu uspěli i lékárníci v Opavě. Ostravský krajský soud zakázal lékárně v opavské Slezské nemocnici poplatky lidem darovat z krajských peněz. Moravskoslezský kraj ale našel jiný způsob - rozhodl se, že poplatky v opavské lékárně nebude proplácet na základě trojstranné dohody, ale na základě individuálních žádostí pacientů. Na tento systém se podle hejtmanství předběžné opatření nevztahuje.

ČSSD proti poplatkům dlouhodobě vystupuje a po vyhraných krajských volbách prosadila v krajských nemocnicích jejich promíjení. Nelíbí se to ministerstvu zdravotnictví, které to považuje za porušování zákona. V parlamentu se ČSSD pokouší prosadit plošné zrušení všech poplatků.

Vydáno pod