Policie ohlídá Velikonoce na motorkách

Praha - Před velikonočními svátky přišla policie s jasným vzkazem pro silniční piráty. Přestože letošní statistiky nehod jsou zatím příznivé, dny volna neznamenají míň ostražitosti mužů v uniformách. Služba čeká i policejní motocyklisty se silnými stroji a záznamovým zařízením.

Není to špatné, ale mělo by to být mnohem lepší, tak policie hodnotí čísla za první tři měsíce roku 2009. 178 mrtvých je nejmíň od roku 1990 a 557 těžce zraněných dokonce druhý nejlepší výsledek za čtyřicet let. Spíš než vytoužená ohleduplnost řidičů za lepšími čísly podle policie může stát dlouhá zima. „Záleží to i na intenzitě provozu a já osobně si myslím, že nebyla tak úplně největší, právě v důsledku toho, že řada oblastí byla v zimním období v uvozovkách odříznutá od světa,“ říká Josef Tesařík z Ředitelství služby dopravní policie.

Policie v boji proti silničním pirátům rozhodně nepoleví. Na silnice vyrazí 70 nových motorek vybavených záznamovým zařízením. I když policisté piráta nechytí, aspoň si ho natočí. Nové motorky mají policisti od konce března a nasazují je od začátku dubna. Jednapadesát motorek se zaměří na alkohol za volantem, 7 dalších na bezpečnost provozu. Policisté varují hlavně motorkáře, kteří po dlouhé zimě s nadšením vytahují své stroje. „To jsou hlavní příčiny dopravních nehod, kdy ten řidič v řadě případů nezvládne ten motocykl, protože ty 4 měsíce nečinnosti v této oblasti se projeví,“ podotkl Leoš Tržil, ředitel dopravní policie.