Středočeský kraj nebude hradit poplatky ve svých lékárnách

Praha - Lidé ve středních Čechách budou muset zase platit poplatky v krajských lékárnách. Středočeský kraj se totiž rozhodl plošně respektovat rozhodnutí soudu, které mu zakazuje platit za pacienty poplatky v lékárně mladoboleslavské nemocnice. Hejtman Středočeského kraje David Rath na dnešní tiskové konferenci uvedl, že Městský soud v Praze vydal předběžné opatření, podle něhož kraj nesmí hradit poplatky za své pacienty v žádné středočeské lékárně. Mluvčí soudu Petr Kulawiak ale dnes uvedl, že si hejtman rozhodnutí soudu špatně vyložil, předběžné opatření se podle něj týká jen lékárny v Mladé Boleslavi.

„Budeme postupovat všemi právními kroky, to rozhodnutí považujeme za chaotické, hlavně dopadající na pacienty. Možná to pomohlo nějakému bohatému lékárenskému řetězci, ti jistě budou paní soudkyni vděčni,“ řekl na tiskové konferenci David Rath. Kraji podle něj nezbývá nic jiného než rozhodnutí soudu respektovat, místo darů ale pro zákazníky lékáren chystá slevové kupóny - taky na 30 korun.

Kraj se rozhodnutí podřídí nejdříve v úterý, kdy se v důsledku soudního verdiktu uskuteční porada s právníky a řediteli krajských nemocnic, kde se proberou další možnosti, jak pacientům jiným způsobem kompenzovat hrazení poplatků v lékárnách zřizovaných krajem. Nabízí se prý několik řešení, jedním jsou slevové kupony na 30 korun, které by poskytovala nemocnice.

Rath: Rozhodnutí soudu je asociální a protiústavní

Petr Kulawiak:

„Komentář pana Ratha je poměrně laický a svědčí o nepochopení rozhodnutí, případně jeho nedočtení do konce. Rozhodnutí se vztahuje pouze na mladoboleslavskou nemocnici.“

Středočeský kraj podle hejtmana Davida Ratha rozhodnutí soudu považuje za asociální a protiústavní, ale také za chaotické, protože z něj podle něho vyplývá, že hejtmanství nesmí poskytovat dary žádnému občanovi na území kraje a současně mladoboleslavská lékárna nesmí s pacienty uzavírat darovací smlouvy. Podle Kulowiaka ale počínání kraje a mladoboleslavské nemocnice nelze posuzovat z hlediska nějakého daru, ale z hlediska poškozování pravidel hospodářské soutěže. „Po tomto úspěchu se chystají k podávání žalob i v ostatních krajích,“ řekl ČT Marek Hampl z Grémia majitelů lékáren.

Podle Kulawiaka rozhodnutí soudu říká, že jak Středočeský kraj, tak i oblastní nemocnice Mladá Boleslav nesmí poskytovat účelové dary, respektive uzavírat darovací smlouvy: „Pokud mluvíme o Středočeském kraji, jeho se omezení týká pouze ve vztahu k mladoboleslavské nemocnici. My neřešíme problém obecně, ale pouze ve vztahu k účastníkům.“ Po předběžném opatření začne podle Kulawiaka běžet klasický spor mezi žalobcem a žalovanými, který bude během několika měsíců završen rozsudkem.


Kraj žalovaly dvě soukromé lékárny. Podle nich kraj obchází zákon o veřejném zdravotním pojištění a znevýhodňuje soukromé lékárníky, kteří kvůli krajům přicházejí až o 70 procent příjmů. O podobné žalobě rozhodl na konci března také Krajský soud v Ostravě, když zakázal vracet poplatky v lékárně Slezské nemocnice v Opavě. Pacienti od té doby podepisují žádost o zpětné proplacení, čímž kraj obešel předběžné rozhodnutí soudu. „Poskytnutím daru dochází k porušování dobrých mravů hospodářské soutěže. Jedna lékárna je znevýhodňována na úkor ostatních,“ odůvodnil dnešní rozhodnutí soudu Kulawiak.

Jméno a telefonní číslo soudkyně, která předběžné opatření vydala, chce kraj vyvěsit v lékárnách. Podle Kulawiaka je ale takové jednání minimálně za hranicí etiky. Soudcům se ale podle nařízení nikdo dovolat nesmí, krok kraje proto považuje za „bezzubý“: „Z ústředny je nikdo na soudkyni nepřepojí.“ Rathovo jednání také ostře odsoudil prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník, který považuje postup Davida Ratha za protiústavní.