Americká auta nakoupí vláda a Číňané

Washington/Peking - Americká vláda chce pomoct domácím automobilkám, které se zmítají na pokraji bankrotu. Nově chystaná podpora však nebude mít formu přímých dotací či jakýchkoli balíčků, jako tomu bylo v uplynulých měsících. Domácím výrobcům tentokrát pošle zakázku na dodání celkem 17 600 vozů pro potřeby státních úřadů, za což inkasují 285 milionů dolarů (zhruba 5,73 miliardy korun). Americké automobilky drží nad vodou i poptávka z Číny, kde ji rozproudil vládní balíček.

Americká administrativa rozšíří svůj vozový park o automobily od společností General Motors, Chrysler a Ford, tedy od výrobců, kteří se potýkají s nejvážnějšími problémy a vládu žádají o finanční podporu. Všechny zmíněné automobilky mají s vládou už z dřívějška uzavřené dodavatelské smlouvy.

Důraz na ekologii

Vláda objedná jen takové automobily, které jsou úsporné a šetrné vůči životnímu prostředí. Hybridním pohonem má být vybaveno 2500 z nich. Prezident Barack Obama už dříve řekl, že domácí automobilový sektor podporuje a má zájem na tom, aby odvětví jako celek bylo co nejzdravější.

Barack Obama, prezident USA:

„Podle slibu, který jsme dali americkému automobilovému sektoru, jsem administrativu pověřil, aby použila prostředky dle příslušného zákona o podpoře ekonomiky a nakoupila novou flotilu úsporných vládních vozidel, abychom podpořili poptávku v amerických automobilkách a pomohli ekonomice.“

Číňané americká auta obdivují

Krizi amerického automobilového průmyslu mírní také miliardové pobídky čínské vlády, díky kterým se na čínském trhu s automobily, teď už největším na světě, v březnu prodalo rekordních 1,1 milionu vozů - převážně amerických.

Kevin Wale, prezident GM China:

„Hodně našich továren teď pracuje na plný výkon, aby dokázaly pokrýt poptávku.“

„Čínská kultura dává důraz na dojem. Lidé si kupují zahraniční auta, aby demonstrovali svou společenskou pozici,“ vysvětluje odborník na čínský automobilový trh Bill Russo. Číňané proto touží po silných amerických autech, které navíc znají z hollywoodských filmů.