Karlova univerzita navrhuje vlastní reformu, včetně zápisného

Praha - Univerzita Karlova reaguje na diskuze ohledně reformy vysokého školství a rozhodla se představit vlastní návrh budoucí správy vysokého školství v ČR. Uvedl to dnes mluvčí univerzity Václav Hájek. Návrh počítá mimo jiné i s takzvaným zápisným, tedy poplatkem v relaci 3 až 6 tisíc korun, který každý vysokoškolský student bude platit za vstup do nového bloku studia. Hlavním cílem zamýšleného opatření je motivace studentů k vyšším požadavkům na odpovídající kvalitu výuky. Informaci dnes zveřejnily univerzitní stránky.

„Studenti by si museli připravit něco mezi 3200 až 6400 korun za každý rok na vysoké škole,“ citoval server kancléře univerzity Tomáše Jelínka. Tato částka prý není tak vysoká, aby si ji studenti nemohli dovolit. Podle mluvčího by mohlo zápisné zvýšit kapitolu rozpočtu určenou na vzdělání asi o desetinu.

Akademický senát univerzity (AS UK) návrh poprvé projednával na konci března, univerzita jej chce po připomínkování zveřejnit koncem dubna. Členka senátu dnes ČTK řekla, že univerzita nechtěla jen kritizovat reformu připravovanou ministerstvem školství a chtěla vytvořit nějakou vlastní variantu. UK chce po diskusích na půdě univerzity představit svou reformu i ostatním vysokým školám. UK už loni odmítla dokument o reformě vysokých škol připravovaný ministerstvem školství, nebyly prý do něj zapracovány zásadní připomínky akademiků.

Po nedávném pádu vlády ministr školství Ondřej Liška pozastavil přípravu na věcném záměru zákona o vysokých školách, zásadní kroky k reformě českých univerzit tak přejdou na jeho nástupce. V souvislosti s novým ministrem školství v překlenovací vládě se spekuluje o Tomáši Zimovi, který je v současnosti na Karlově univerzitě děkanem 1. lékařské fakulty.