Elitní jednotku SOG zasáhly vnitřní spory

Praha - Spor mezi vedením ministerstva obrany a elitní jednotkou SOG se nadále přiostřuje. Ze dne na den musel podle zjištění České televize skončit její šéf Petr Krčmář a další dva z velitelů. Útvar, jenž se vyznamenal v Afghánistánu, nedávno zasáhly vnitřní spory, které šetří ministerská inspekce. Vedení resortu chce do budoucna speciální jednotky reorganizovat.

Před půldruhým rokem přebírali příslušníci jednotky SOG vyznamenání za úspěšnou misi v Afghánistánu, teď jsou však v nemilosti. Petr Krčmář má už osm záslužných křížů, přesto musí spolu s dalšími dvěma veliteli pryč. „Ve čtvrtek byli tři příslušníci útvaru speciálních operací vojenské policie odveleni na hlavní velitelství vojenské policie k plnění jiných služebních úkolů,“ potvrdil mluvčí vojenské policie Jan Čermák.

Odvolaní vojáci teď budou dělat zřejmě jen administrativní práci a uvažují o odchodu do civilu. Problémy v útvaru speciálních operací začaly návratem z Afghánistánu, kde jednotka strávila dva roky. Někteří si stěžovali, že nemohli naplno zasáhnout proti povstalcům, další se snažili jejich argumenty vyvrátit.

Koncem února skončil velitel vojenské policie Oldřich Kubát, kterého nahradil Vladimír Ložek. Ten předtím jako šéf ministerské inspekce šetřil stížnosti vojáků. „Mám pocit, že šetření mělo dosáhnout zrušení nebo přesunutí této jednotky pod jiné velení,“ řekl poslanec ČSSD Antonín Seďa. „Na stole zatím neleží žádný návrh na případnou reorganizaci,“ namítá Čermák.

Česká armáda má dvě speciální jednotky - kromě SOG, určeného hlavně k ochraně lidí a policejním zásahům, také 601. skupinu pod vojenským zpravodajstvím. Ve většině zemích NATO ale speciálové podléhají generálnímu štábu a cvičí s běžnými vojáky. V Česku se teď uvažuje podobně. Do dvou let by měla být pouze jedna jednotka a jedno velení.

„SOG neměl vzniknout a určitě neměl působit v zahraničí, ale zbavovat se lidí, kteří něco umí, kteří prošli bojovými misemi, bych považoval za nešťastné,“ tvrdí bývalý ředitel vojenského zpravodajství Andor Šándor. Šéf vojenské policie spolu s náčelníkem generálního štábu a ředitelem vojenského zpravodajství teď mají do konce května navrhnout, jak budou speciální jednotky vypadat.

  • Vojenské cvičení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/773/77207.jpg
  • Vrtulník autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/723/72240.jpg