Ministři Fischerovy vlády vpadnou do rozjetého vlaku

Praha - Už příští týden budou pokračovat jednání o obsazení překlenovací vlády Jana Fischera. Jak je těžké získat pro funkce kvalitní odborníky a ještě nestraníky, už některé strany vědí. Ve svých postech se navíc budou muset noví ministři velmi rychle rozkoukat. Obvyklých sto dní hájení totiž tentokrát platit nebude. Ministry čeká skok do rozjetého vlaku na evropské i domácí půdě.

Třeba nový ministr životního prostředí bude muset už v červnu obhajovat jeden z klíčových projektů českého předsednictví - návrh na celosvětové snižování emisí skleníkových plynů po roce 2012. Odstupující ministr Martin Bursík má obavu hlavně z reakcí silných evropských hráčů, nedokáže si prý představit, že se budou velmoci držet zpátky a nechají ministra, kterého ani neznají, aby představil své vize.

Nástupce Cyrila Svobody na ministerstvu pro místní rozvoj zase čeká dokončení výběrového řízení na hlavní část monitorovacího systému. Bez něj by bylo čerpání evropských peněz problematické. To ukázaly už dřívější právní chyby při výběru provozovatele systému, které málem dotační systém ohrozily. Svoboda se ale neobává, uvažovaný kandidát Rostislav Vondruška je prý člověk způsobilý.

Pokud bude i nadále stoupat nezaměstnanost, budou krušné chvíle čekat i na ministra práce a sociálních věcí. V letošním napjatém rozpočtu totiž bude muset najít další peníze na podporu nezaměstnaných. Navíc se bude chystat i rozpočet na příští rok, který bude kvůli krizi hodně citlivý.

Naopak žádné velké kroky se nečekají od nového ministra nebo ministryně zdravotnictví. Hlavně kvůli rozdílným pohledům politických stran na řízení tohoto rezortu. Možné reformní zákony tak bude připravovat člen překlenovací vlády pravděpodobně až pro svého nástupce.