Cestující budou moci na internetu kontrolovat zpoždění pražských autobusů

Praha - Cestující v Pražské integrované dopravě budou moci na internetu kontrolovat zpoždění autobusů. Společnost Ropid, která v Praze a okolí veřejnou dopravu organizuje, plánuje vybavit všechny autobusy systémem GPS, který umožňuje sledování polohy vozidla. Společnost teď aplikaci testuje, částečně by měla začít fungovat do léta. Část peněz na projekt Ropid získal z fondů Evropské unie.

Až Ropid projekt spustí v plné verzi, lidé si budou moci na internetu zkontrolovat, za jak dlouho a jaký autobus na zastávku přijede. Zatím jsou satelitním systémem GPS vybaveni čtyři dopravci na příměstských linkách v jihozápadní a jihovýchodní části Pražské integrované dopravy.

„Projekt je nyní ve zkušebním provozu, zkouší se verze pro veřejnost,“ řekl mluvčí Ropidu Filip Drápal. Do konce roku by Ropid chtěl systém zavést ve všech autobusech, které v širším okolí Prahy jezdí. „Problém je trochu s pražským dopravním podnikem, který používá jiný systém. Pracuje se na sladění,“ upřesnil Drápal. Dopravní podnik Praha, který vypravuje většinu autobusů, má podle Drápala systémem GPS vybaveny všechny autobusy, získané informace ale zatím používá pouze pro svou vnitřní potřebu.

Součástí projektu jsou i informační tabule, které Ropid plánuje umísťovat na autobusové zastávky. Informace by měly sloužit nejen cestujícím, ale i obcím, které by tak získaly podrobnosti o autobusové dopravě na svém území. Problémem jsou ale peníze, instalace jedné tabule totiž stojí až padesát tisíc korun. „U některých obcí zájem je, někdo by byl i ochoten si na tabule přispět,“ řekl Drápal. V současné době zkušebně informační tabla fungují například v Jesenici nebo Českém Brodě.   

Vydáno pod