Středočeský kraj zavede v lékárnách místo darů slevy

Praha - Středočeský kraj zavede ve svých lékárnách třicetikorunové slevy. Vyhne se tak rozhodnutí soudu, které mu zakazuje hradit formou daru regulační poplatky za pacienty. Hejtman David Rath se na tom dnes domluvil s řediteli krajských nemocnic. Postup musejí ještě ve středu schválit krajští radní. Slevové kupony by se měly začít vydávat do 14 dnů, do té doby budou muset pacienti v krajských lékárnách poplatky platit.

Slevu nebude poskytovat Středočeský kraj, ale jednotlivé lékárny, respektive nemocnice. Ty jsou ovšem zřizovány a dotovány hejtmanstvím. „Vydávání daru v lékárnách by mělo být zastaveno dnes v poledne,“ uvedl Rath. Kraj také v lékárnách pěti krajských nemocnic vyvěsil cedule informující pacienty o tom, že kvůli rozhodnutí soudkyně pražského městského soudu Moniky Vackové musí přestat s hrazením poplatků za pacienty. Na cedulích už ale nebude telefonní kontakt na ústřednu městského soudu. Podle Ratha kvůli tomu, že už se tam nevešel.

Systém slevových kuponů převzal kraj od soukromých lékáren

Kraj podle hejtmana převzal slevové kupony od žalující strany - firmy vlastnící síť soukromých lékáren Dr. Max, kde pacienti podobné kupony dostávají: „Dokonce jsme na té poradě měli i jejich materiál, ze kterého jsme inspiraci do značné míry čerpali.“ Slevové kupony by si měla každá nemocnice tisknout sama. Veškeré náklady na zavedení slev by měl uhradit kraj, kterému zbudou peníze uvolněné na poskytování darů. Nemocnice dostanou prostředky formou dotací. Ředitel benešovské nemocnice Milíč Řepa odhaduje vysoké finanční dopady: „Zatíží to rozpočet částkou asi 300 tisíc korun měsíčně, mluvím jen o benešovské nemocnici.“

Rath o rušení poplatků:

„Slib voličům je pro mě víc, než názor jedné paní soudkyně. Soudce může být omylný a je člověk jako každý jiný."

„Každý člověk, který bude mít bezplatný lék nebo lék, kde doplatek je nižší než 30 korun, by jako klient lékárny měl obdržet bonus, tedy slevu ve výši 30 korun. Bude samozřejmě záležet na pacientovi, jestli slevu přijme, nebo nepřijme,“ uvedl Rath. Předběžně se podle něj zdá, že do režimu slevových kuponů by mohly spadnout zhruba dvě třetiny léků. Podle ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové se navíc do budoucna uvažuje i o vydávání věrnostních karet. Pacienti by je mohli využívat i při nákupu léků, které jsou volně prodejné. Tuto praxi by lékárny mohly zavést zhruba na podzim.

Městský soud v Praze minulý týden rozhodl, že jsou jednáním kraje a nemocnic ostatní konkurenti znevýhodňováni a nemají tak stejné podmínky. Středočeský kraj proto musí přestat s vracením regulačních poplatků pacientům v lékárně v mladoboleslavské krajské nemocnici. Soud tak vyhověl žalobě mladoboleslavské lékárny, která se cítila být kroky úřadu hejtmana Davida Ratha poškozena. S nově navrženým postupem na proplácení poplatků se lékárna nehodlá smířit. „Budeme to brát jako pokus o obcházení a v takovém případě budeme žádat o další zákrok,“ řekl Vlastislav Kusák, právní zástupce žalující lékárny.

Podle mluvčího soudu Petra Kulowiaka počínání kraje a mladoboleslavské nemocnice nelze posuzovat z hlediska nějakého daru, ale z hlediska poškozování pravidel hospodářské soutěže. Rath označil rozhodnutí soudu za asociální a protiústavní.