Středočeský kraj schválil 30korunové slevy místo poplatků

Praha - Středočeští radní schválili zavedení třicetikorunových slev v krajských lékárnách. Slevy mají pacientům kompenzovat skutečnost, že za ně kraj již nemůže hradit regulační poplatky. To zakazuje předběžné opatření Městského soudu V Praze - od úterý proto lidé v krajských lékárnách opět platí za položku na receptu. Tento stav by měl ale trvat jen do zavedení slev, podle Ratha nejdéle 14 dní. Slevu nebude poskytovat Středočeský kraj, ale jednotlivé lékárny, respektive nemocnice. Ty jsou ovšem zřizovány a dotovány hejtmanstvím.

„My jsme dali předvolební slib voličům, a pro mě je ten slib víc než názor jedné paní soudkyně,“ okomentoval soudní rozhodnutí Rath. Proti tomu se však ohradila soudcovská unie. „Pokud se ústavní činitelé snaží najít cestu, jak obejít soudní rozhodnutí, dávají tím vzkaz občanům - když se vám nebude líbit určitý zákon, najděte si cestu, jak jej obejít. Je to ale cesta k anarchii,“ uvedl prezident unie Tomáš Lichovník.

„Příští týden ještě ne, ale začátkem toho dalšího týdne - v pondělí, úterý, nejpozději ve středu - by ten systém měl být spuštěn,“ uvedl Rath. Nemocnice si do té doby musejí vytisknout slevové kupony, kterých bude zapotřebí značné množství. „Pro jeden měsíc pro jednu nemocnici bude potřeba asi 10 tisíc slevových kuponů,“ dodal hejtman.

Zavedením slevových kuponů ale boj mezi soukromými lékárnami a krajem podle všeho neskončí. Středočeští lékárníci se chtějí bránit i proti případným slevám. „Budeme to brát jako pokus o obcházení a v takovém případě budeme žádat o další zákrok soudu,“ nechal se slyšet právní zástupce žalující lékárny Vlastislav Kusák.

Rath si však myslí, že nakonec na soudy vyzraje: „Otázka poskytování slevy přímo nemocnicí je úplně něco jiného než úhrada, aspoň z pohledu práva.“ Slevové kupony totiž budou hradit nemocnice z vlastních rozpočtů. Hejtman David Rath už ale ředitelům krajských zdravotnických zařízení slíbil, že jim výpadek rozpočtu nahradí.

Středočeští radní dali nemocnicím ještě jeden úkol, mají zmapovat situaci lékáren i v dalších městech. Kraji totiž nestačí pět lékáren, které v tuto chvíli ovládá a chtěl by vybudovat celou síť jako přímou konkurenci soukromníkům. A David Rath má i další nápady, po vzoru benzinových pump by chtěl zavést věrnostní karty v krajských lékárnách.

Vydáno pod