Zveřejnit údaje o oběti trestného činu je možné jen výjimečně, řekl úřad

Praha - Zveřejnit informaci o oběti trestného činu bude možné jen ve výjimečných případech, tedy tehdy, kdy bude převažovat silný a prokazatelný veřejný zájem. To může být například vražda ministra. Řekl to předseda Úřadu na ochranu osobních údajů (ÚOOZ) Igor Němec. Při posuzování zveřejnění policejních odposlechů se úřad podle něj bude snažit sankcionovat i jejich únik. Zveřejnit osobní údaje je možné pouze se souhlasem dotyčné osoby.

„Úřad se bude vždy snažit postihnout zdroj zveřejněného odposlechu, a bude proto vždy zohledněn fakt, že jimi (odposlechy) disponuje pouze policie a státní zastupitelství,“ uvedl Němec. Právě policie je podle Němce „prvoplánově zodpovědná za to, že neuniknou osobní údaje, nejenom odposlechy, které jsou vedeny v rámci vyšetřování“. Jednotlivé případy bude úřad posuzovat vždy individuálně. „Novela je mylně interpretována, že postihuje novináře. Podle našeho čtení zejména zpřísňuje režim pro policii,“ řekl ve Studiu ČT24 Němec.

Němec také připustil, že policejní odposlechy by se mohly na veřejnost dostat i přes advokáty podezřelých. To by však podle něj byla věc dalšího šetření. Úřad bude postihovat nejenom novináře, který odposlechy zveřejnil, ale i konkrétního viníka. Pokud ho nenajde, tak policii a státní zastupitelství jako instituci. Jestli ale budou dostávat i pokuty do výše 5 milionů korun, ÚOOÚ v tuto chvíli neví. Čeká na konkrétní příklad a pak podle slov svého předsedy bude detailně vědět, co udělá. V minulosti řešil úřad pouze dvě stížnosti na neoprávněné nakládání s údaji v této souvislosti, z toho jedna byla oprávněná a skončila postihem. Teď žádnou stížnost nemá a slovy svého předsedy není pravděpodobné, že by se stížnosti na úřad hrnuly.

Tvrdý postih za informace o dětech

Úřad bude tvrdě postihovat zveřejňování informací o nezletilých obětech trestných činů. Zaměří se přitom na to, jak policie dodržuje zákon v přípravném řízení - tedy informování veřejnosti do podání obžaloby. Úřad bude zvlášť chránit oběti závažných trestných činů, jako je třeba kuplířství, šíření pornografie nebo ohrožení života a zdraví.

K chystanému Národnímu koordinačnímu mechanismu pátrání po pohřešovaných dětech předseda úřadu podotkl, že pro předávání osobních údajů o těchto dětech prostřednictvím textových zpráv je třeba jasně vymezit tyto údaje i účel jejich použití, jejich zabezpečení i rozsah osob, které je budou mít k dispozici. Údaje by měly být poskytovány prostřednictvím centrálního pracoviště policejního informačního systému.

Novináři dostali náhubek

Zákaz zveřejňování osobních dat obětí trestných činů i odposlechů, pokud nebyly použity jako důkaz před soudem, přinesla počátkem dubna novela trestního řádu a zákona. Na tento takzvaný náhubkový zákon chystá část senátorů stížnost k Ústavnímu soudu kvůli porušení ústavou zaručeného práva na informace a svobodu projevu.

Náhubkový zákon
Zdroj: ČT24
Vydáno pod