Země EU by měly hradit opatření proti klimatickým změnám

Praha - Ministři životního prostředí zemí EU by chtěli pozvat kolegy z ekonomických ministerstev ke společnému neformálnímu jednání na téma úhrady opatření proti klimatickým změnám. Shodli se na tom při dnešním jednání v Praze. Česká metropole už přitom koncem zimy hostila společné jednání náměstků obou typů ministerstev. Financování je podle vicepremiéra Martina Bursíka klíčovou věcí k debatě před prosincovou konferencí OSN v Kodani, která má stanovit cíle snižování skleníkových plynů po roce 2012.

„Je jasné, že bez finančního balíčku jen stěží v Kodani uspějeme,“ uvedl po první části dnešní neformální rady ministrů Bursík s tím, že společné zasedání vysokých ekologických a ekonomických ministerských úředníků by se mělo uskutečnit v polovině května. Pokud se ukáže, že to nestačí, budou ekologičtí ministři žádat o setkání na vyšší úrovni.

EU také čeká na postoj Spojených států. I když nová administrativa deklaruje, že se ke smlouvě, která po roce 2012 nahradí Kjótský protokol, přidá, není jasné, o kolik procent se Spojené státy rozhodnou své emise snížit. Přesto jsou vyhlídky povzbudivé, řekl na tiskové konferenci evropský komisař Stavros Dimas.

Jednání s USA povede za unii Bursík

Zahájit debatu chtějí Američané na konci dubna, jednání za EU povede Bursík. USA jsou po Číně druhým největším světovým znečišťovatelem skleníkovými plyny. Při návštěvě Prahy minulou neděli americký prezident Barack Obama zdůraznil vůli USA zapojit se do boje proti změnám klimatu a k regulaci emisí oxidu uhličitého a dalších plynů, které přispívají k oteplování planety. Jeho zvláštní vyslanec pro otázky klimatu Todd Stern potvrdil závazek Spojených států na konferenci OSN v Bonnu. Zdůraznil ale, že do boje proti klimatickým změnám se musejí zapojit i rychle se rozvíjející země, jako je Čína.

Dokument připravovaný pro Kodaň má navázat na Kjótský protokol, podle něhož 37 průmyslových zemí mělo snížit emise skleníkových plynů o pět procent ve srovnání s množstvím v roce 1990. Platnost protokolu končí v roce 2012. Vláda Obamova předchůdce George W. Bushe se v boji proti klimatickým změnám aktivně neangažovala.

Bursík se bojí Klausových aktivit

Ministr životního prostředí v demisi Bursík se obává, že prezident Václav Klaus zkomplikuje jednání Evropské unie o opatřeních proti změnám klimatu. Pád vlády v půlce českého předsednictví podle Bursíka může oslabit vyjednávací pozici Česka. Situaci snad prý zachrání, pokud předsednická jednání povedou premiér a ministři, nikoliv Klaus.

České vyjednavače čeká podle Bursíka ještě v tomto půlroce setkání s Japonci, na němž by se mělo hovořit také o systému emisních povolenek. Bursík přitom pochybuje, že se bude Klaus aktivně zajímat například o to, který ze šesti střednědobých cílů v boji se změnami klimatu si Japonsko zvolí. „Tím strategickým cílem je držet pana prezidenta stran tohoto tématu co nejdále,“ řekl Bursík.