Ministerstvo školství testuje jednotné maturity

Praha - Ministerstvo školství testuje od včerejšího dne na pětašedesáti vybraných středních školách v Česku jednotné zadání státní maturity. Rezort ministra v demisi Ondřeje Lišky (SZ) tak dovršuje třináctiletou fázi příprav a diskusí a plánuje zavést zkoušku dospělosti podle jednotného zadání již příští rok. Podle ministerstva se tím mají lépe porovnat úrovně absolventů i kvalita jednotlivých škol. Na průběh testování jednotných maturitních zkoušek dohlíží Česká školní inspekce (ČŠI).

„Ručíme za bezpečnost, že se do toho nikdo nemůže dostat. Otvíráme veškeré testy až před třídou,“ řekl pro ČT Jan Aschenbrenner z plzeňské ČŠI. Na střední průmyslové škole stavební v Plzni, která se účastní první fáze testu, jednotné maturity vítají. „Jednotná státní maturita je jeden ze základních zpětnovazebných prvků. Školství potřebuje zpětnou vazbu, aby stát věděl, za co ty miliardy, které do školství jdou, utrácí,“ uvedl pro ČT ředitel plzeňské průmyslovky Jaroslav Kunte.

Za sjednocením maturitní zkoušky stojí i předseda pražské Asociace ředitelů gymnázií Jiří Růžička. I přesto vytýká ministerstvu dlouhodobou nejistotu, ve které studenty nechává: „My nejsme dodnes schopni studentům říct, jak ta jejich státní maturita bude vypadat. Protože dodnes neexistuje prováděcí vyhláška…“

Martin Mach z Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání ale tvrdí, že ministerstvo hodlá patřičnou vyhlášku připravit a schválit ještě do konce letošního školního roku. Do té doby mají testy prověřit všechny tři složky jednotných maturitních zkoušek: didaktické testy, písemné práce a někde také ústní zkoušky. První fáze testování maturit potrvá do 8. května, další fáze jsou předěleny říjnem tohoto a lednem příštího roku.