Tomáš Julínek se pravděpodobně stane členem dozorčí rady VZP

Praha - Exministr zdravotnictví Tomáš Julínek by se měl stát členem dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Na tento post ho hodlá dosadit jeho nástupkyně v čele ministerstva Daniela Filipiová. Vláda by o tom měla jednat příští pondělí a členem dozorčí rady by se tedy mohl Julínek stát od 21. dubna. Pro exministra zdravotnictví Julínka by to byl návrat do nejvyšších pater českého zdravotnictví. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

Julínek: Ke zdravotnictví mám stále co říct

„Dostal jsem nabídku na členství ve správní nebo dozorčí radě. Vzal bych ji, protože ke zdravotnictví mám pořád co říct. Mohl bych udělat spoustu věcí, které jsem jako ministr udělat nemohl. Mohl bych například dohlédnout na efektivní nakupování zdravotní péče pro pacienty a také na politiku pojišťovny vůči jejím klientům,“ konstatoval Julínek, který funkci ministra opustil počátkem roku po dlouhodobé kritice, kterou vyvolaly jeho zdravotní reformy.

„Jmenování Tomáše Julínka členem dozorčí rady VZP je jedna z reálných úvah. Jasno by mělo být do konce týdne,“ dodal náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr. Podle něj Julínek zná velmi dobře české zdravotnictví a velmi dobře rozumí pojišťovnictví.

Nahradit by Julínek měl kritika svých reforem Olejára 

V dozorčí radě by měl Julínek nahradit šéfa Svazu pacientů a ostrého kritika svých reforem Luboše Olejára, který zastupoval ve třináctičlenné dozorčí radě VZP pacienty. Teď by měl zastupovat pacienty sám Julínek. Díky novému postu by si Julínek, který je nyní senátorem, vydělal až 35 tisíc korun měsíčně. Jeho odměny by závisely jen na tom, jak často by na zasedání dozorčí rady docházel.

„Celé to zavání trafikou pro exministra, ale ta asi nebude moc dlouhodobá. V dozorčích radách pojišťoven musí za stát sedět lidé, kteří jsou konformní s představami vládní garnitury. Pokud vyhrajeme volby, tak si nedovedu představit, že by ČSSD na takto významném postu nechala bývalého ministra, který má tak radikálně jiné představy o zdravotnictví než my,“ řekl k možné účasti Julínka v dozorčí radě VZP stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath.