Ústí připravuje dopravní omezení kvůli pochodům radikálů

Ústí nad Labem - Severočeské krajské město se připravuje na sobotní pochody pravicových radikálů. Hnutí Autonomní nacionalisté má v Ústí nad Labem na sobotu povolené hned tři pochody. Oficiálně na nich chce připomenout oběti bombardování města z dubna 1945. Odpůrci pochodu však tvrdí, že jde jen o záminku ke vzpomínkové akci k výročí narození Adolfa Hitlera. Na pochod mají dorazit také neonacisté z Německa i z jiných evropských států.

Radnice očekává stovky účastníků. Podle ústeckého primátora Jana Kubaty (ODS) je na každý pochod přihlášeno nejméně 300 osob. Magistrát ve spolupráci s policií připravuje zásadní bezpečnostní opatření. Plánuje se vypnutí trolejového vedení. Městská veřejná doprava, zajišťovaná během dne autobusy, bude zastavena od 16:00. Zavřít se chystají i některé provozovny v centru města. Spolupráci při zajištění poklidného průběhu sobotního pochodu přislíbily policejní složky ze sousedního Německa. Očekávají se také kontroly v blízkosti hraničních přechodů.

Samospráva jeden z pochodů původně zakázala mimo jiné kvůli ohrožení plynulosti dopravy. Ústecký krajský soud ale rozhodnutí na základě žaloby svolavatele zrušil. Radnice proto podala kasační stížnost. Nejvyšší správní soud ji obdržel teprve v úterý a projednal ji nezvykle rychle - ve prospěch pochodu. Soudci mimo jiné potvrdili, že úředníci zákaz pochodu zcela nedostatečně odůvodnili. „Tři pochody v jeden den přinesou do krajského města velké komplikace. Udělali jsme všechno pro to, aby se pochody nemohly uskutečnit, ale soudní výroky jsou známé a musíme se s tím vyrovnat. Hlavní problém je, že samotný zákon je špatný,“ uvedl pro ČT primátor Kubata.

Už včera se za účasti několika set lidí uskutečnil koncert, kterým chtěli účastníci vyjádřit odpor proti hnutí neonacistů. Mezi vystupujícími byl i Pražský výběr končícího ministra pro lidská práva Michaela Kocába. Podle magistrátu se akce vydařila, od podobného zájmu veřejnosti o víkendový pochod však zastupitelstvo odrazuje. „Žádám občany našeho města, aby tento pochod nebrali jako nějakou atrakci a do centra se nevydávali, nechali neonacisty projít prázdnými ulicemi a pokud možno si našli jiný program,“ apeluje Kubata.

Ze sousedního Saska dorazí až stovka neonacistů

Pochodů v Ústí nad Labem se s největší pravděpodobností zúčastní i skupiny neonacistů z Německa. Potvrdila to saská policie i saský úřad pro ochranu ústavy, který aktivity extremistických skupin sleduje. Podle nich by mohly dorazit dva autobusy německých neonacistů, tedy až 100 lidí. Pokud jde o neonacisty z jiných spolkových zemí, nemá Spolkový úřad pro ochranu ústavy příslušné údaje zatím k dispozici.

Mluvčí spolkové policie Thorsten Henkel odmítl z taktických důvodů prozradit, zda a jakou měrou budou případně posíleny kontroly na silnicích směrem do Česka. „V pásmu do 30 kilometrů směrem do německého vnitrozemí budeme přítomni v každém případě,“ dodal a zdůraznil, že policie může určitým osobám znemožnit vycestování z Německa. K tomu ale jsou nutné konkrétní důvody, například kdyby byly v něčím automobilu nalezeny zbraně a nebezpečné předměty nebo kdyby policisté narazili na osoby, které už jsou policii známé kvůli páchání trestných činů či násilností v minulosti.

Letos v únoru na podobný pochod Drážďanami, které spojenci také vybombardovali, přijelo na deset tisíc pravicových extremistů, včetně českých, a asi šest tisíc jejich levicových odpůrců. Akce skončila tvrdými střety s policií.