Schwarzenberg hovořil s Fischerem o předsednictví, Langer o Schengenu

Praha - Zdárné dokončení českého předsednictví EU a projekt Východního partnerství unie se šesti postsovětskými zeměmi - to jsou priority, které dnes vyzdvihl dosluhující ministr zahraničí Karel Schwarzenberg během jednání s nastupujícím premiérem Janem Fischerem. Svého předpokládaného nástupce ve Fischerově úřednické vládě a nynějšího náměstka Jana Kohouta označil Schwarzenberg za vynikajícího diplomata, který ministerskou práci zvládne. Ministr vnitra v demisi Ivan Langer (ODS) dnes zase informoval Jana Fischera o agendě svého úřadu. Novinářům po schůzce řekl, že jedním z nejdůležitějších úkolů, které jeho nástupce čekají, je červnové jednání evropských ministrů o rozšíření schengenského prostoru.

Karel Schwarzenberg o nominaci Jana Kohouta:

„Je výborný, jinak bych ho svého času neustavil svým náměstkem. Velice si ho vážím.“

Sociální demokraté zásadně odmítli, aby nestraník Schwarzenberg ve funkci pokračoval i ve Fischerově vládě. ČSSD, která na základě dohody čtyř politických stran nominuje kandidáty do funkcí spojených se zahraničněpolitickou problematikou, vadí především podpora současného ministra pro vznik radaru amerického protiraketového deštníku v ČR.

Projekt Východního partnerství se šesti postsovětskými zeměmi je významnou diplomatickou iniciativou českého předsednictví EU. Má nabídnout zintenzivnění spolupráce se třemi zakavkazskými republikami, tedy s Gruzií, Arménií a Ázerbájdžánem a také s Ukrajinou, Moldavskem a Běloruskem. Summit EU a těchto zemí se v Praze uskuteční 6. května, těsně před odchodem Topolánkovy vlády z funkcí.

Setkáním se Schwarzenbergem dnes pro premiéra Fischera pokračovala série vyjednávání spojených se vznikem jeho vlády. Už v úterý po jednání s premiérem v demisi Mirkem Topolánkem (ODS) dosavadní šéf Českého statistického úřadu avizoval, že se hodlá nechat informovat především o záležitostech spojených s předsednictvím. Schwarzenberg Fischera podle svých slov seznámil s tím, co se české diplomacii za jeho působení povedlo, ale také s tím, co nestihla.

Fischer se setkal také s Langerem, postupně se hodlá sejít se všemi ministry

Kandidátem ČSSD na funkci ministra vnitra je dosavadní šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina. „Je to člověk, který má zkušenosti s řízením úřadu. My jsme chtěli proměnit ministerstvo vnitra v ministerstvo vnitřních věcí a v tomto smyslu ho já považuji za schopného administrátora,“ řekl Langer. Myslí si, že Pecina úkol zvládne. Langer byl dlouhou dobu terčem nejostřejší kritiky ze strany sociální demokracie, která mnohokrát požadovala jeho odchod z Topolánkovy vlády.