Karlovarský kraj přidá dopravcům peníze

Karlovy Vary - Dopravci, kteří v regionu zabezpečují základní dopravní obslužnost vlaky i autobusy, dostanou od Karlovarského kraje v prvním pololetí přibližně 162,3 milionu korun. Peníze mají pokrýt ztráty v přepravě cestujících na regionálních linkách. Dotaci dnes schválilo zastupitelstvo a je poprvé určena pouze na půl roku. Za celý loňský rok kraj vyplatil dopravcům na krytí ztrát 315 milionů korun.

To, že byla dotace pro dopravce stanovena tentokrát jen na půl roku, souvisí s mimořádným opatřením vlády. Podle něho má ministerstvo financí uvolnit na dopravní obslužnost v souvislosti s protikrizovým plánem kolem dvou miliard korun navíc. „Nyní očekáváme, kolik peněz z této částky bude pro Karlovarský kraj,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Navrátil (ČSSD).

Dopravci na železnici, jimiž jsou České dráhy a společnost Viamont, celkově dostanou zhruba 93,5 milionu korun. Dalších 2,1 milionu korun pak představuje příspěvek na žákovské jízdné. Autobusoví dopravci obdrží 62,1 milionu korun a na žákovské jízdné dalších 4,5 milionu korun. Proti roku 2008 kraj navýšil příspěvek o 4,9 procenta.

Jakmile bude jasné, kolik bude mít kraj letos k dispozici peněz, připraví návrh dotace pro dopravce i na druhé pololetí. Kraj ovšem nepočítá s tím, že by přidal peníze těm dopravcům, kteří by letos nepředvídaným způsobem zvýšili své náklady na pohonné hmoty, energie nebo přímé mzdy.